Вторник, Януари 31, 2023
Follow Us

Раковите клетки използват захарни молекули на повърхността си, за да деактивират атаките на имунната система на тялото. Изследователи от университета в Базел сега съобщават как този механизъм може да бъде неутрализиран.

Имунната система всъщност е изключително добре подготвена да премахне анормалните клетки. Като механизъм за безопасност в здравите клетки имат специални функции, така че имунната система да ги разпознава, като по този начин предотвратява погрешна атака. Раковите клетки обаче имат способността да преодоляват тези механизми за безопасност по такъв начин, че имунната система не ги атакува.
През последните няколко години имунотерапиите са революция при лечението на рак. Те включват терапии, които не позволяват на раковите клетки да инхибират имунния отговор. Това включва блокиране на това, което е известно като "имунни контролни точки" с помощта на изкуствено произведени протеини, което позволява на клетките на имунната система да атакуват успешно раковите клетки.
„При много тумори, обаче, успехът е твърде незадоволителен. Ето защо ние търсим нови подходи за по-ефективно ангажиране на противотуморните имунни отговори“, обяснява професор Хайнц Лаубли от катедрата по биомедицина в университета в Базел и Университетската болница Базел.В списание Science Translational Medicine екипът на проф. Лаубли, заедно с този на Нобеловия лауреат професор Каролин Бертоци от Станфордския университет, докладва за обещаващ нов подход. Чрез промяна на захарните молекули на повърхността на раковите клетки при мишки, изследователите са успели да доведат до значително повишаване на антитуморния имунен отговор.
Техният фокус е върху захарните молекули на повърхността на раковите клетки, както и върху клетките в непосредствена близост до тях. Тези специфични захари, които съдържат сиалова киселина, също се срещат в здрави клетки и са важни за комуникацията между клетките. Туморите обаче увеличават количеството на тези захари на повърхността си.
Някои имунни клетки, наречени макрофаги, разпознават тези захари на сиаловата киселина и по по този начин раковите клетки не биват разпознати от имунната система. Експериментите на изследователския екип върху мишки вече демонстрират, че захарите на сиаловата киселина могат да бъдат премахнати или поне тяхното количество може да бъде намалено с помощта на един ензим. Това означава, че макрофагите вече няма да пречат на останалите клетки на имунната системата да разпознаят тумора и да го атакуват.
Чрез още по-прецизни анализи изследователите са идентифицирали при мишки точно кой рецептор във макрофагите е този, който може да разпознае захарите на сиаловата киселина. Ако еквивалентният рецептор може да бъде идентифициран при хора, тогава това може да бъде друга интересна цел в опита за справяне с раковите клетки с помощта на имунната система на пациента.
„Комбинацията от нашия подход с методите за блокиране на имунната контролна точка, които вече са установени, означава, че наистина можем да спрем растежа на тумора при лабораторните мишки“, казва проф. Лаубли.
Като следваща стъпка изследователите имат за цел да търсят начини за отстраняване на захарите на сиаловата киселина от тумора и околните тъкани по- прецизно, за да не се допусне нарушаване на функцията на здравите клетки и в същото време да се елиминират страничните ефекти.
Източник: Медикал експрес


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up