Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Над 100 човека се възползваха от безплатните очни прегледи, които се проведоха в СОБАЛ „Пентаграм“ по повод Световния ден на ретината и Световния ден на зрението. Резултатите са тревожни: повечето пациенти са влошили чувствително зрението си.

„Това бяха предимно хора с макулна дегенерация и катаракта, за които профилактичните прегледи са много важни“, коментира управителят на СОБАЛ „Пентаграм“ д-р Веселин Даскалов. Според него страхът от върлуващата повече от 2 години пандемия от коронавирус, е довел до запускане на случаите като причината не е била само в пациентите, а и в самите лекари, много от които са предпочели да затворят кабинетите си в най-тежките моменти.


„Искам да ви споделя нещо много тревожно: Преди пандемията (тъй като пътувам за консултации в цялата страна), бяхме решили, че в България сме се справили с хиперматурните, т.е. тежките катаракти, които чакат с години да се оперират и те са единици в рамките на една година. Сега обаче какво се случва? В рамките на една година ние нямаме нормални катаракти! В рамките на един оперативен ден, 50% от пациентите, които идват, са с много тежки, хиперматурни катаракти, тип. Coca-Cola, черни“, разказва д-р Даскалов. Той обяснява, че по принцип лещата на окото трябва да бъде прозрачна, но сега ядрото става черно от това, че не е оперирано навреме. Затова и лекарите са принудени да заменят техниките на операция, които ползват, с по-стари методи, с по-голям разрез. „И това съвсем не е рядко! Особено при мен, където са съсредоточени пациенти с катаракта, които живеят в провинцията. Същото се случи и при пациентите с глаукома. При тях има друг проблем: това са хронично болни, които са на продължително лечение с антиглаукомни медикаменти. По здравна каса на тях им се полагат прегледи на 3 месеца, които изпуснаха по време на пандемията. Сега, идвайки при нас, на втората година след пандемията, вече са с побелял, атрофирал зрителен нерв. А знаем, че глаукомата каквото вземе не връща“, притеснен е известният офталмолог.
Според него кампанията за безплатни прегледи е била навременна и много успешна, тъй като е успяла да селектира пациенти със сериозни проблеми. Той е убеден, че подобни инициативи трябва да има по-често, за да се навакса пропуснатото по време на пандемията.


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up