Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Микросредата около туморите при HER2 позитивния рак на гърдата ги защитава и способства развитието на резистентност към най-широко използваното лечение, моноклоналното антитяло трастузумаб. Определен тип клетки в тази микросреда, фибробластите, играят ключова роля в този процес.

Тези клетки имат способността да блокират имунната система и по този начин да предпазват тумора. Намирането на начин за преодоляване на това действие на фибробласите повишава ефективността на лечението.
По-конкретно, наличието на TGF-бета-активирани фибробласти, които експресират молекула, наречена FAP, допринася за защитата на тумора от действието на имунните клетки.
Трастузумаб се насочва към раковите клетки, които имат високи нива на протеина HER2, и когато се свърже с тумора, той активира силен имунен отговор, което е основен фактор за неговата ефикасност срещу тумора.
При много тумори обаче имунната система не е в състояние да разруши микросредата около тумора, за да го елиминира. Това води до резистентност към лечението и така този вид рак се развива. Този механизъм е открит от екип от изследователи от IMIM-Hospital del Mar и Центъра за изследване на рака CIBER (CIBERONC) в проучване, публикувано в списанието Nature Communications.Авторите са идентифицирали начин за преодоляване на способността на тумора да се защитава. Използвайки ex vivo модел, т.е. модел, който включва живи клетки от пациенти с рак на гърдата, изследователите са показали, че чрез насочване към експресираните от фибробласти FAP молекули с имунотерапия, тази способност на имунната система да защитава тумора може да бъде преодоляна.
„Когато тази молекула, FAP-IL2v, се добави към тумор, пресъздаден ex vivo, който има тази устойчива на лечението микросреда, в контакт с имунните клетки, ефективността на трастузумаб се възстановява“, заявява д-р Александър Калон, старши автор на изследването.
Проучването потвърждава резултатите с три кохорти пациенти и повече от 120 проби. При всички тях се установява, че нивата на активиране на фибробластите са пряко свързани със способността на имунната система да действа върху тумора. Колкото по-високи са нивата, толкова по-голяма е трудността при достъпа и елиминирането на туморните клетки въпреки действието на трастузумаб.
Д-р Калон подчерта, че това улеснява по-добрия подбор на пациенти, които ще се възползват от лечението с FAP-IL2v, насочено към неутрализиране на действието на микросредата на туморите.
"Изследването идентифицира тумори, при които анти-HER2 терапевтичната резистентност е причинена предимно от един тип фибробласт. Това важно откритие трябва да се използва за започване на клинични изпитвания с лекарства, които преодоляват тази резистентност само за тези пациенти, при които тази резистентност е налице. Това е моментът, когато трябва да преминем към персонализирана медицина“, добавя д-р Albanell, съавтор на изследването.

Източник: Медикал Експрес


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up