МЕДИЦИНА

Комбинацията от лекарства може да удължи живота на жени с напреднал рак на ендометриума

Жените с напреднал рак на ендометриума могат да живеят по-дълго преди туморите им да рецидивират, ако получават имунотерапия и химиотерапия едновременно, според две проучвания, публикувани в New England Journal of Medicine.

Какво е деменцията? Симптоми, стадии, видове и още

Деменцията е общ термин за симптоми, засягащи паметта, комуникацията и мисленето. Въпреки че вероятността от деменция се увеличава с възрастта, това не е нормална част от стареенето.

Могат ли лимфните възли да увеличат успеха на имунотерапията при рак?

Лечението на рак рутинно включва отстраняване на лимфни възли близо до тумора, в случай че съдържат метастатични ракови клетки. Но нови открития от клинично изпитване на изследователи от UC San Francisco и институтите Gladstone показват, че имунотерапията може да активира борещите се с тумори Т клетки в близките лимфни възли.

Откриха механизма, по който след години се активират клетки от рак на гърдата

Учените са открили защо раковите клетки на гърдата, които са се разпространили в белите дробове, могат да се „събудят“ след години, образувайки нелечими вторични тумори.

Изследването, финансирано от Breast Cancer Now, разкрива механизма, който задейства тази „бомба със закъснител“ при рак на гърдата и предлага стратегия за нейното обезвреждане.

Добрият сън удължава живота

Добрият сън може да изиграе роля в поддържането на вашето сърце и цялостното здраве, и може би дори в това колко дълго живеете, според ново изследване, представено на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология заедно със Световния конгрес по кардиология.

Нов тест за диагностика на рак на пикочния мехур

В резулатат на сътрудничеството между изследователи от Университета в Бирмингам и компанията Nonacus беше създаден нов тест за неинвазивна диагностика на рак на пикочния мехур,

Учени правят пробив за лечение на рак от „следващо поколение“

Учените от Университета на Източна Англия са една стъпка по-близо до създаването на ново поколение светлинно активирани лекарства за рак.

Проучване установява, че вид гъби подобряват паметта, като стимулират растежа на нервите

Изследователи от Университета на Куинсланд са открили активното съединение от ядлива гъба, което стимулира растежа на нервите и подобрява паметта.

Туитър

ЦЗПЗ
Комбинацията от лекарства може да удължи живота на жени с напреднал рак на ендометриума https://t.co/QiXIJ3lQhN
ЦЗПЗ
Какво е деменцията? Симптоми, стадии, видове и още https://t.co/sEzGA70cNs
ЦЗПЗ
Могат ли лимфните възли да увеличат успеха на имунотерапията при рак? https://t.co/mW9LaMF8rY
ЦЗПЗ
Откриха механизма, по който след години се активират клетки от рак на гърдата https://t.co/KjZWx1gPz4
Follow ЦЗПЗ on Twitter