Петък, Август 07, 2020

sad200От Сдружението на общинските болници съобщават, че лечебни заведения и неправителствени организации ще атакуват новата националната здравна карта в съда. Документът беше въведен първоначално от бившия здравен министър Петър Москов, след което свален в съда, а повторното му влизане в сила бе инициирано от настоящия ресорен министър Кирил Ананиев. Според новата здравна карта 6000 болнични легла са излишни, което значи, че здравната каса вече няма да заплаща за тях, припомнят от dariknews.bg. Оказва се също така, че в областите Стара Загора, Ямбол и Пазарджик няма да има нито едно легло за лечение на хора с урологични проблеми, а цяла Силистренска област пък е оставена без легло за ортопедични и травматологични заболявания.

Според пациентски организации и болнични директори, освен че ще доведе до фалит на лечебни заведения, новата здравна карта значително ще влоши достъпа до болници на пациентите.
„Това е причината от Центъра за защита на правата в здравеопазването съвместно с частни и общински болници да атакуват документа в съда“, съобщи д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.
„Готвим наистина такова евентуално действие от наша страна, защото вече изчерпахме всички възможности, които имахме, да не допуснем да се приеме нещо недотам адекватно. Обаче за съжаление те приеха картата, независимо, че нашите доводи бяха доста сериозни. Те не ги зачетоха обаче“, коментира той.
Д-р Тотев допълни, че в подобни ситуации организациите е по-добре да действат съвместно.
„Самата карта пренася всичко и го отнася към легла. А леглото става основна единица. Ти можеш да имаш лимит, но като не ти дадат нормална бройка легла, то просто не остава нищо друго освен да фалираш“, каза председателят на Сдружението на общинските болници.
През 2017 г. Върховният административен съд окончателно отмени първата Национална здравна карта на базата която беше въведена настоящата. Организациите, които спечелиха делото тогава отново бяха Центъра за защита на правата в здравеопазването и Сдружението на общинските болници.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up