Сряда, Май 27, 2020

judge231Петчленен състав на Върховния административен съд отмени окончателно Наредба № 36 от 06.08.2010 г. за утвърждаване на медицински стандарт "Очни болести".
В мотивите на съда е отбелязано е, че няма данни да са публикувани доклад или мотиви към проекта на наредба, като е посочено, че към публикувания проект за наредба от страна на МЗ не е представен нарочен доклад по чл.28, ал.2, както и други документи, разкриващи причините за въвеждане на новата уредба.

Констатирано е, че на л.93 от делото е налична докладна записка от зам. министъра на здравеопазването, но доколкото липсва подпис и дата е негодна да установи както съществуването й към момента на административното производство, така и нейния автор. Отделно от това не отговаря на изискванията към доклад по смисъла на чл.28, ал.2 ЗНА, тъй като липсва ясно относима конкретика на целите и причините довели до изменението на медицински стандарт "Очни болести".
В противоречие с разпоредбата на чл.26, ал.2 ЗНА не е определен срок за предложения и становища, нито ред, начин и условия за приемането им.
Не са ясни също така причините за промяна на наредбата. Липсват също така данни за финансовите и други средства, необходими за прилагането й, както и очакваните резултати. Няма и изготвен анализ за съответствието с правото на Европейския съюз.
Делото е образувано по жалба на ЦЗПЗ, Националното сдружение на частните болници и Сдружението на общинските болници в България, а на които МЗ е осъдено да плати направените разноски.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up