Петък, Юли 10, 2020

Пред Административен съд – София – град е образувано дело срещу решение издадено от Директор на Център „Фонд за лечение на деца“, с pilosofкоето се отказва организационно и финансово подпомагане за лечение на дете в чужбина. Делото е образувано по жалба на майката на четири годишно момченце, което страда от онкологично заболяване „Сарком на Юинг на дясната лопатка“.


В края на месец юни тази година момченцето е диагностицирано със заболяването в една от софийските болници. Там уведомяват неговата майка, че не могат да лекуват детето, защото нямат достатъчно голям опит с това заболяване при толкова малък пациент. От тях получават и допълнителна информация, че няма друга болница в България, към която могат да се насочат за лечение, поради същата причина. Така единствената възможност детето да получи своевременно и висококачествено лечение е в чужбина. След като събират информация и получават оферта от Университетската болница в гр. Хайделберг, Германия, в началото на месец август подават заявление за финансово подпомагане на лечението на детето във Фонда за лечение на деца.
След като получават два положителни отговора, директорът на Фонда – проф. Пилософ, еднолично, решава да изиска допълнително становище от външен експерт, като определя и нова дата за трето поредно гласуване на обществения съвет по ел. път.  Експертите към Фонда са категорични, че операцията не може да се извърши в България, а единствено химиотерапията, като не дават абсолютно никакви гаранции за нейната успеваемост. В последствие се оказва, че на проведено ново заседание на ОС в средата на месец септември е взето решение за отказ.
Отказът му обаче, представлява индивидуален административен акт и същият е обжалван пред Административен съд – София – град. В жалбата си към съда, майката на момченцето твърди, че решението е взето еднолично от Директора на Фонда проф. Пилосов, без то да е предварително потвърдено от ОС. Твърди, че последното заседанието не е проведено съобразно изискванията на Правилника за дейността и организацията на ЦФЛЧ, не е подписан протокола от необходимия кворум за това. Твърди, че категорично, трикратно-потвърдено решение на ОС е положително, а Директорът е взел незаконосъобразно еднолично решение противно на това. Иска от съда да отмени отказа като нищожен, алтернативно незаконосъобразен, издаден при съществени нарушения на административно производствените правила, неверен и необоснован.
До момента по делото има проведено едно съдебно заседание. В него съда се е разпоредил за допускането на съдебно-медицинска експертиза и е задължил ответника да представи протоколите от заседанията на Обществения съвет, касаещи детето. Следващото заседание по делото е на 17.01.2017г.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up