Вторник, Юли 14, 2020

Националната здравна карта е обжалвана пред Върховния административен съд. Жалбата е подадена от ЦЗПЗ и Националното сдружение на p.moskovчастните болници. Двете сдружения оспорват изцяло Решение № 202 на Министерския съвет, с което се приема Национална здравна карта. Основното нарушение на материалния закон е, това, че приетите с решението на Министерския съвет областни здравни карти са различни от приетите от областните комисии. Националаната комисия, оглавявана от Петър Москов е извършила промени в областните карти, действие за което няма законово право.

ЗЛЗ е категоричен, че областните здравни карти са част от Националната здравна карта и се изготвят от областните комисии. С направените промени, Националната комисия е подвела Министерския съвет да приеме едно незаконосъобразно решение. Жалбата е подадена, чрез Министерския съвет. С нея се иска спиране на действието на решеннието. Направено е искане, съдът да задължи ответника да предостави в оригинал всички областни здравни карти.
Междувременно юристите на ЦЗПЗ внесоха частна жалба и срещу Определението на тричленен състав на ВАС, начело с Милка Панчева, с което бе прекратено делото срещу методиката за изготвяне на областни здравни карти.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up