Сряда, Юли 08, 2020

judge231Закъснение на извършена манипулация води до редица имуществени и неимуществени вреди на пациент. Навременното лечение не се осъществява поради отказ от страна на НЗОК да издаде разрешение за финансиране на лечението в чужда страна. Пациентът успява да събере сумата от 40 000 лв, необходими за лечението, но това забавя операцията с 4 месеца.

Това забавяне оказва съществено влошаване на състоянието на човекът, страдащ от Паркинсон – заболяването прогресира, а психичното му състояние се влошава необратимо. През този период на влошаване, вместо усилията на семейството му да са съсредоточени върху подобряване здравословното състояние на своя близък, техните усилията биват насочени към съдебната зала.

ВАС отменя отказа на НЗОК да разреши извършеане на лечение в чужбина, но интервенцията вече е извършена със заплатени събрани и лични средства от пациента. Пациентът и семейството му, представлявани от юрист на ЦЗПЗ претендират пред съда за възстановяване на сумата, изплатена от тях след отказът на НЗОК както и за изплащане на имуществените и неимуществените вреди, ведно с лихвите върху тях.

Съдът приема, че в правната сфера на лицето са възникнали вреди и намира, че при евентуално уважаване на направеното искане за разрешаване на финансирането чрез издаване на формуляр S2 за осъществяването на лечението в чужбина, на ищецът не би се наложило да заплати съответната сума. Съдът намира, исковата молба за основателна и доказана, като НЗОК следва да бъде осъден да заплати сумата от 40 000 лева ведно с претендираните лихви.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up