Събота, Януари 16, 2021

Състав на Сливенския окръжен съд за седми пореден път отмени Постановление на Окръжната прокуратура за прекратяване нg.lyubchevaа разследване за смъртта на дете.
През 2011г Окръжна прокуратура - Сливен образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител поради немърливо изпълнение на правно-регламентирана дейност представляваща източник на повишена опасност причинил смъртта на едно 11-годишно дете от гр. Котел – престъпление по чл. 123, ал. 1 предл. 2 от НК.

През последните четири години досъдебното производство бе прекратявано шест пъти с Постановления на Окръжна прокуратура – Сливен. Всички те след като бяха обжалвани от родителите на детето, бяха отменени от съда и върнати с указания на прокуратурата, включително и последното от декември тази година. При всяка една отмяна на съда бе констатирано неизпълнение на дадените от съда указания с които следваше да се извършат конкретни действия по разследването и по приложението на материалния закон.
Прокурор Стоева обаче не само не изпълнява задължителните за нея указания, тя категорично в последния си протест до Апелативен съд – Бургас написа, че каквито и указания да и бъдат дадени няма да ги изпълни и при никакви основания няма да повдигне за смъртта на едно 11-годишно дете.
И така следва да си зададем един въпрос. Защо няма никакви последици за прокурор, който в продължение на четири години води тенденциозно едно досъдебно производство и не изпълнява указанията дадени му от съда? Още по парадоксалното е, че Окръжна прокуратура – Сливен е отличена от Сотир Цацаров за добре свършената от тях работа през миналата 2015г. Остава загадка за нас, как при анализиране на работата на ОП – Сливен, главния прокурор не е констатирал незаконосъобразните действия на зам. окръжния прокурор Стоева и вместо да ги награди, не им е потърсена дисциплинарна отговорност.
Остана ни да се надяваме, че след като родителите сигнализираха г-н Цацаров за допуснатите нарушения и поискаха от него да упражни правомощията си дадени му в НПК, прокурор Стоева да не получи следващия лавров венец.
Галина Любчева

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up