Събота, Август 08, 2020
АБВ иска анкетна комисия да разследва дейността на НОЩ

ПП АБВ разпространи свое становище за ситуацията с коронавируса в страната. В него се казва:
Светът продължава да живее в условията на пандемия от коронавируса. Поради редицата неясноти по отношение на характера на причинителя, неговата патогенност, контагиозен индекс, както и поради изключително странните препоръки на СЗО (всеки починал, с положителен тест за коронавирус да се счита за починал ОТ коронавирус,

да не се правят аутопсии на подобни случаи) нямаше единно становище в световен мащаб какви мерки да се предприемат с цел ограничаване разпространението на инфекцията. Повечето страни наблегнаха върху защитата на живота и здравето на населението, докато други (Швеция, САЩ, Обединеното кралство...) обърнаха основно внимание върху ограничаване на негативното влияние върху икономиката на страните. С течение на времето последните
все пак взеха сериозни мерки за ограничаване на инфекцията.
Няколко месеца след началото на пандемията мерките на отделните правителства варират от пълно затваряне на страната и ограничаване изцяло на предвижванията на гражданите до тотална либерализация на държавата.
На този фон динамиката на ситуацията у нас придоби неочакван обрат. Българското правителство и НОЩ въведоха навреме ограничителните мерки и те бяха приети с разбиране и дисциплина от страна на населението. Около една седмица след началото, обаче, в действията на щаба започна да цари пълен хаос. В рамките на един ден се нареди и впоследствие беше отменено носенето на предпазни маски, в петък бяха затворени пазарите, а в понеделник отворени отново... Всичко това допринесе до загуба на доверието от страна на населението, което е най-важният компонент за спазване на мерките и оттам за преодоляване разпространението на инфекцията. Допълнителна доза несигурност у хората допринесе и създаването, а след това бързото премахване на консултативния орган от специалисти-лекари. Въпреки всичко това беше отчетена сериозна тенденция за овладяване на инфекцията и извънредното положение беше отменено, макар и да остана ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА.
Заслужава да се обърне внимание на факта, че ограничаването на рестрикциите стана абсолютно хаотично, без план и под натиска на определени групировки и сдружения.
С цел спасението на един частен футболен клуб беше разрешено присъствието на публика
по стадионите (нещо, което не си позволиха най-развитите в това отношение европейски
страни), бяха отворени дискотеките и нощните заведения, където струпването на много
хора и пълното неглижиране на противоепидемичните мерки беше ясно предварително... Липсваше контрол върху изпълнението на малкото противоепидемични мерки, като носенето на маски в закрити помещения. В резултат на всичко това се отчете нарастване на ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ПРОБИ ЗА НОСИТЕЛСТВО НА ВИРУСА и епидемичната обстановка беше удължена до средата на м. юли.
Съществува ли реално увеличение на ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА (а не на носителството) на коронавируса? За отговор на този въпрос трябва да се направи анализ на официалните данни на МЗ и на НОЩ за броя на извършените тестове, броя на положителните проби, числото на хоспитализираните пациенти и на тези, приети в интензивни отделения.
Броят на извършените PCR тестове значително беше увеличен през м. юни в сравнение с м. май. Те не се провеждаха по метода на скрининга, а при контактни лица и колективи. Това доведе до увеличаване числото на положителни граждани. Интересни данни се получават при сравняване процента положителни проби спрямо общия брой на тестуваните, както и на 100 000 население (фиг. 1 и 2). От тях се вижда, че въпреки дневните флуктоации, рязък скок на положителните проби не се отчита. Нещо повече, броят на хоспитализираните в интензивни отделения се движи постоянно около 20 човека, а рязко покачване на смъртността (дори и при отбелязаните в началото некоректни критерии) не се наблюдава.
Табл. 2. Обобщени данни за месеците май и юни

  Брой теста на ден Брой положителни теста на ден % на положителните тестове Брой положителни тестове на 1000 души
Средно за май 1134 33,06 3,1 31,04
Средно за юни 1647 60,04 3,56 35,58

От посочените данни възникват редица въпроси:
1. Кое наложи удължаване на епидемичната обстановка?
2. При твърдението, че има нарастване на числото (а не на процента заразени в изследваните контингенти), какви нови мерки бяха предприети?
3. След като остана единственото задължение за носене на маски в закрити помещения,
защо не се предприеха действия за по-стриктен контрол? Удължаването на срока на епидемичната обстановка даде изключително негативен сигнал извън страната и през следващите дни 9 от 10 чартърни полета до нашето Черноморие бяха отменени.
Това ли е грижата за българския туризъм?
4. Защо при един и същ процент граждани с установени антитела срещу вируса в Пловдив и Бургас главният санитарен инспектор на страната говори за сериозна опасност от разпространението на заразата в първия случай и за свободно от вируса крайбрежие при втория?
5. Защо всички съмнително положителни тестове се приемат за положителни без да се
контролират повторно?
6. Как ще се обясни следния казус: при лекари с положителен първи тест, отчетени като заразени, вторият PCR тест и изследването за антитела са отрицателни?
7. Защо в един и същ ден сутринта са твърди, че са извършени 4 000 проби (с нисък процент заразени), а след това броят на пробите беше редуциран до 2 000? Не е ли това опит за манипулиране на данните?
8. Според статистиката броят на хоспитализираните болни с коронавирус е между 200 и 300. В едно от големите университетски болници, обслужваща около една четвърт от населението на България без София, този брой варира от 4 до 6. Къде са останалите хоспитализирани?
9. Верни ли са твърденията, че в болнични заведения се приемат лица без всякакви
симптоми и оплаквания?

ПП АБВ винаги е поставяла на първа място живота и здравето на населението.
Посочените от нас данни, както и допитването до гражданите при провежданите от нас дискусии в няколко града на страната ни дават основание да направим следните изводи и предложения към правителството:
1. Да се актуализира финансирането на лечебните заведения. Вместо 85% да се изплаща 100% от средномесечната заработка на тези лечебни заведения, които не прекратиха или не редуцираха своята дейност в периода на извънредното положение и след него. В противен случай това ще се отрази (и вече се отразява) на трудовите възнаграждения на медицинския персонал, изнесъл тежестта на борбата с епидемията.
2. Държавата да покрие допълнителните разходи на лечебните заведения за болнична помощ, извършени при разкриването на нови структури за борба с инфекцията
3. Държавата да поеме ангажимент за подпомагане на селското стопанство, което в момента е лишено от участие във всякакви компенсаторни механизми. При задълбочаване на икономическата криза изхранването на населението ще зависи основно от продукцията на селското стопанство.
4. Предлагаме да се направи обстоен анализ на състоянието на здравеопазването, рисковете от продължаване на процеса на разпространение на вируса и изготвяне на алгоритми за действие в подобни условия.
5. Правителството на Р. България да вземе отношение и съвместно с Европейските структури категорично да се противопостави на опитите за всяване на паника сред народите по света от страна на СЗО.
6. Предлагаме на партиите, представени в НС да организират анкетна комисия, която да проучи и оцени действията на НОЩ и правителството за справяне с епидемията. Тази комисия да проучи документацията от заседанията на НОЩ (ако има такива).
В заключение искаме да споделим нашето усещане, че епидемията с коронавирус от чисто медицински проблем се превърна в бизнес и политически проект.

Одобрявате ли смяната на здравния министър?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up