Събота, Септември 26, 2020

НЗОК ще изплати надлимитната дейност на онези лечебни заведения, които са спечелили делата срещу Касата на последна инстанция и имат изпълнителен лист. Това решение взе Надзорния съвет на НЗОК на последното си заседание, преди лятната ваканция. Това обхваща 5 лечебни заведения, а останалите ще чакат отново съдът да се произнесе.

Това означава, че реално НЗОК признава така наречената надлимитна дейност за незаконна и от тук нататък се отваря вратата на всяка една болница да претендира за плащанията. След като съдът постанови това за някои лечебни заведения, очакването е и всички други, които заведат дела, да ги спечелят , след като прецедентът вече е налице.

Лимитите, които бяха въведени от бившия здравен министър д-р Петър Москов продължават да бъдат предмет на разгорещени дебати и така и не срещнаха одобрение. И няма и как да е иначе, след като лечебните заведения са оказали помощ на здравноосигурени пациенти, тя е била призната, но в крайна сметка се оказа, че това е било про боно, защото била извън плануваното.

Ако тя бъде разплатена, това ще бъде глътка въздух за болничния сектор. Директори на лечебни заведения неколкократно заявяваха, че евентуалните средства от надлимитната дейност ще отидат за така наболелия проблем със заплатите на медиците.

Вероятно септември месец, след като се видят разчетите на осигурителната институция на деветмесечието, надзорът ще обмисли варианта с реализирана икономия от болнична помощ дали да се изплаща и на останалите. Всичко ще зависи от надзорния съвет на НЗОК и нейния председател Жени Начева, като очакванията са да се вземе отговорно решение по този толкова наболял въпрос.

Причините за това са, че днешното решение да се плати единствено на осъдилите касата, а на останалите да се чака съдебно решение може да се окаже доста финансово неизгодно и за самата осигурителната институция. Общата стойност на неплатената надлимитна дейност за 2015, 2016 и 2017 година е 153 млн. лв. На заседание на Надзорния съвет на 8 май Григор Димитров казва, че след приключване на делата сумата ще надхвърли 200 млн. лв., след като в нея се включат съдебните разходи и лихвите.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up