Петък, Август 23, 2019

С цел установяване на прозрачна и ефективна съдебна система в сферата на здравеопазването, вече има проект на нов модел за извънсъдебно решаване на спорове.

„Здравеопазването е сфера, която третира чувствителни обществени отношения. Именно там е най-удачно да се намери модел, по който да се решава възникнал спор по възможно най-щадящ начин и за двете страни – пациенти и лекари. Съдебната ни система е тромава и скъпа и в нея не се обръща внимание на психично-емоционалните страни по спора“. Това коментира адвокат Христина Николова от Центъра за защита на правата в здравеопазването по повод проект на нов модел за извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването.

Според Николова най-подходящо би било споровете, касаещи т.нар. „медицински грешки“, да излязат извън съдебната система, тъй като това са делата, които са тежки и за хората, и за лекарите, и за съдиите.

„Съдебната система ще се облекчи, а и много граждани ще започнат да си търсят делата. Извънсъдебното решаване на казуси продължава само няколко срещи, в рамките на месеци спорът ще бъде решен. Освен това всичко ще бъде и значително по-евтино. Защото въпреки че делата заради лекарски грешки се увеличават, много хора не завеждат такива дела по финансови причини“.

Христина Николова обясни, че проектът приключва догодина напролет, когато ще има и конкретно предложение за промени:

„Първо ще тръгнем от нашето законодателство, за да направим ретроспекция и да видим как са се движили в годините тези дела. Ще направим анализ на плюсовете и минусите на този метод. След това ще почерпим идеи и варианти от европейски държави. След това ще предложим на обществото и на властимащите нашето решение как това може да се реализира в България“.

Повече по темата чуйте в аудиото:

Източник: бнр

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up