Вторник, Юли 14, 2020

С цел установяване на прозрачна и ефективна съдебна система в сферата на здравеопазването, вече има проект на нов модел за извънсъдебно решаване на спорове.

„Здравеопазването е сфера, която третира чувствителни обществени отношения. Именно там е най-удачно да се намери модел, по който да се решава възникнал спор по възможно най-щадящ начин и за двете страни – пациенти и лекари. Съдебната ни система е тромава и скъпа и в нея не се обръща внимание на психично-емоционалните страни по спора“. Това коментира адвокат Христина Николова от Центъра за защита на правата в здравеопазването по повод проект на нов модел за извънсъдебно решаване на спорове в сферата на здравеопазването.

Според Николова най-подходящо би било споровете, касаещи т.нар. „медицински грешки“, да излязат извън съдебната система, тъй като това са делата, които са тежки и за хората, и за лекарите, и за съдиите.

„Съдебната система ще се облекчи, а и много граждани ще започнат да си търсят делата. Извънсъдебното решаване на казуси продължава само няколко срещи, в рамките на месеци спорът ще бъде решен. Освен това всичко ще бъде и значително по-евтино. Защото въпреки че делата заради лекарски грешки се увеличават, много хора не завеждат такива дела по финансови причини“.

Христина Николова обясни, че проектът приключва догодина напролет, когато ще има и конкретно предложение за промени:

„Първо ще тръгнем от нашето законодателство, за да направим ретроспекция и да видим как са се движили в годините тези дела. Ще направим анализ на плюсовете и минусите на този метод. След това ще почерпим идеи и варианти от европейски държави. След това ще предложим на обществото и на властимащите нашето решение как това може да се реализира в България“.

Повече по темата чуйте в аудиото:

Източник: бнр

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up