Понеделник, Август 19, 2019

Върховният административен съд разпореди на здравния министър Кирил Ананиев: "Платете разходите за лечение в Турция на пациентката С. Йончева с тумор на главния мозък, щом като не е могла да бъде излекувана в България!" 

Юли месец на 2018 година, министър Ананиев издава заповед за отказ да се заплатят 18 537лв за лечението на българската пациентка С. Йончева., на която е поставена диагноза "тумор на главния мозък" още през 2008 година. В столичния УМБАЛ "Св. Иван Рилски" отстраняват тумора й , но три години по-късно се установява, че туморното образование има рецидив.

 

Лекуващият екип в лицето на проф. д-р Брусарски препоръчал извършване на нова хирургична интервенция, аналогична на първата.
За да не се подложи на риск от повторна операция, която може да засегне жизненоважна мозъчна тъкан, жената търси възможност в чужбина за отстраняване на образуванието по доказан алтернативен метод, неприложим към края на 2011г. в България.

През 2011 Йончева е прегледана от проф. д-р Каихан Енгин (ръководител на Отделение „Лечение с кибер-нож“ на Анадолския медицински център- филиал на медицински институт „Джонс Хопкинс“, Турция).
Становището му е, че на пациентката с диагноза „Менингиома“ ще се проведе лечение чрез радиохирургия с кибер нож, чиято цена възлиза на 21 900 турски лири. Лечението с кибер нож се провежда същата година., на три части,  с обща доза 24Gy на цена от 21 047 турски лири.

Преди това тя подава искане до Комисията за лечение в чужбина, за да й се отпусне нужната сума от 18 537 лв.
Комисията й отказва.

Следва дълга съдебна битка в множество инстанции.
Стигаме и до 2017 г. и мълчаливия отказ от МЗ по искането й от август 2016 г.
Със своя заповед от юли миналата година здравният министър посочва, че лечението на пациентката е разгледано от профилна комисия по лъчетерапия, като експертите- лъчетерапевти са предложили лечение на линеен ускорител в СБАЛО ЕАД- гр. София.

По това време обаче в България се прилага само нормално фракционирано лъчелечение при дневна доза 2 Gy до обща доза 50-56 Gy, в
зависимост от конкретния случай.

Подчертано е, че в свое мнение от миналата година, националният консултант по лъчетерапия „счита за правилно и подкрепя напълно решението на колегите от Анадолу, Турция за приложената доза, като не счита обаче, че е предложено лечение в чужбина, което не е можело да се проведе в страната“.
В заповедта били описани начините на лечение на рецидивирала менингиома, без да се посочват дали, откога и къде в България се извършва радиохирургия с фракциониране на дозата. Отбелязано е още, че „специалистите от Турция са приложили схемата 3х8 Gy, която е по-щадяща за костта в сравнение с еднократна радиохирургична доза“.
Изводът на министъра е, че пациентката е можело да бъде подложена на лъчелечение в СБАЛО ЕАД – СОфия, но тя по свое решение извършила лъчелечение в Турция.
От събраните по делото данни се доказва обаче, че няма отговор на подаденото заявление от г-жа Йончева в края на 2011г. и не й е предложено никакво лечение в страната, освен писмо от 18.11.2011г. на МЗ, с което преписката е изпратена за експертни становища от профилната комисия по лъчелечение и неврохирургия.
От МЗ не посочили нито едно друго доказателство за предприемане на действие по своевременно уведомяване и предлагане на лечение на пациентката. „По този начин всякакво сравнение за еквивалентност на предлаган метод на лечение и/или апаратура в България и в Турция е голословно и ирелевантно. Към ноември 2011 г. С. Йончева е имала рецидив на тумор в мозъка след вече извършена краниотомия /оперативно отваряне на черепа, трепанация/ в УМБАЛ „Св.Иван Рилски“ ЕАД и след преживяна несъмнено силна болка и стрес от оперативно възстановяване, каквито са характерни за подобни операции в областта на главата. При получилия се рецидив през 2011 г., напълно основателно тя е била обхваната от страх за своя живот, поради което и е поискала навременна и адекватна помощ в страната, на което й е било отговорено устно, както е посочено и в заповедта, че ще я оперират отново, т.е. ще бъде извършена нова краниотомия“, се сочи в съдебното решение.
„Нещо повече – пише още в него, цялостното отстраняване на туморната формация по оперативен път не може да бъде осъществено без засягане на мозъчна тъкан. А при наличието на щадящ метод, при който няма да има засягане на мозъчна тъкан и който е с доказана ефективност на лечението в световната медицинска практика, искането на болната лечението й да продължи по този метод е напълно разбираемо и е следвало да бъде предложено, респективно одобрено. Нищо такова не се е случило“.

Според съда избраният от С. Йончева метод на лечение в чужбина е необходим и успешен за нея, тъй като и към настоящия момент не се наблюдава рецидив. Такова е и мнението на доц. д-р Р. Лазаров, изразено в писмо от март на 2018 година до министъра на здравеопазването К. Ананиев и до председателя на Комисията за лечение в чужбина Бенишев, в което той  подкрепя решението на неговите колеги от Анадолу, Турция за приложената доза на лъчелечение.
Специално внимание е отделил съдебният състав, за да установи дали през 2011 г. в България се е прилагал този метод на лечение, какъвто е приложен на пациентката. Безспорно е установено, че радиохирургията, като най-съвременен метод на лъчелечение, не е бил приложим в България към 2011 г., а на доста по- късен етап. Лечение в чужбина се заплаща със средства от държавния бюджет и всяко решение за тяхното разходване трябва да бъде разумно, добросъвестно и справедливо по смисъла на чл. 6, ал. 1 АПК, максимално прозрачно и изключващо всякакво пристрастие и субективизъм. „Ето защо, държейки сметка, че описаният метод не е приложим в България, а се прилага успешно в чужбина и е с доказана ефективност на лечението в световната медицинска практика и че за С. Йончева е било абсолютно необходимо своевременното лечение на рецидивиралия менингиом,

съдът счита, че отказът да й се отпуснат средства за проведеното лечение в чужбина представлява нарушение на материалния закон и е основание за отмяната на оспорената заповед“, се обобщава в заключение.

Източник: Аctualno.com

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up