Понеделник, Юни 01, 2020

Hematologia200Смъртта на няколко млади пациенти в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания предизвика нов одит в здравното заведение. Пациентите били лекувани по "златен стандарт", съобщават от вестник 24 часа. Умират за по-малко от година след диагнозата. Семействата им подават сигнал до Министерството на здравеопазването и започва нов одит в Специализираната болница по хематология, показва разследване на Миролюба Бенатова в Нова телевизия. Петте семейства искат да разберат къде се къса нишката в системата на лечение на кръвни онкологични заболявания у нас. След смъртта на младите мъже на възраст от 21 до 40 г.,  родителите им започват да пишат жалби до всички институции и да разказват историите си. Те вярват, че синовете им можеше да са живи, ако организацията в клиниката по хематология, периодът след тежките химиотерапии и хигиената не са такива, каквито са в момента.

Докладът на медицинския одит показал, че болницата има организационни проблеми, които не са отстранени въпреки предишни предписания. Резултатите от проверката са при ръководството на Министерството на здравеопазването.
Починалите млади мъже са диагностицирани с различни хематологични заболявания, които се повлияват от известните терапии. Повлияли са се положително от вливанията и са получили усложнения след последните фази на лечението. Те са диагностицирани, лекувани и умират в рамките на по-малко от година.

Само три години преди това одит на Министерството на здравеопазването в тази болница открива фрапиращи нарушения. Дългове за 23,6 млн. лв. Постоянно растяща счетоводна загуба, която към декември 2015 г. стига 6 млн. лв. Над четвърт милион, похарчен за консултантски услуги и проекти за ремонти, които не са реализирани. Купуване на лекарства на завишени цени. Нарушения на процедури по обществени поръчки и липса на контрол по съмнителни договори.
Всичко това е описано в доклад на дирекция "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването за нередности в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания в София. Документът, с който "24 часа" разполага, е от юни 2016 г. Проверката е за период от януари 2014 г. до края на декември 2015-а. Тогава болницата се управлява от професор Георги Михайлов. Той е в съвета на директорите до май 2017 г., когато е избран за депутат от БСП и става зам.-председател на парламентарната комисия по здравеопазване.
Предизвиканият нов одит месеци по-късно след неясната смърт на младите мъже показва устойчивост на проблемите в националната специализирана болница, които не са били решени с години.
Предишният доклад от одита е подписан лично от проф. Михайлов. но нищо не се случва - нито са отстранени нарушенията в болницата, нито са спазени препоръките.
Изключително тежкото финансово състояние на болницата и лошото управление се виждат и от годишните финансови отчети на дружеството, което е 100% собственост на Министерството на здравеопазването.
"Счетоводната загуба от 6 млн. лв. се формира от реимбурсирането на лекарства от РЗОК", е оправданието на тогавашния изпълнителен директор Георги Михайлов в писмено становище до одиторите.
Той посочва, че през 2015 г. за лекарства са похарчени 14,5 млн. лв., което било с 6,7 млн. лв. по-малко, отколкото през 2013 г. и оттам се формирала счетоводната загуба. Тази разлика се дължи на промените в лекарствената политика, извършени през 2015 г.
"При лечението на пациенти с малигнени хематологични заболявания са използвани генерични медикаменти, което доведе до значителна икономия на средства и съответно до намаляване на приходите от РЗОК", обяснява Михайлов шокиращата загуба.
В одита обаче са описани фрапиращи случаи на безстопанственост и съмнителни договори. Въпреки загубите и дълговете за десетки милиони 264 000 лв. се превеждат на външни фирми по договори за консултации и проекти, които никога не се случват, а освен това са и ненужни.
На 7 май 2014 г. от болницата искат от министъра на здравеопазването да отпусне 525 000 лв., с които да се направят пристройки. Няма решение на едноличния собственик на капитала, нито такова на общото събрание на болницата. Въпреки това 3 месеца по-рано вече е сключен договор за изпълнение на проучвателни и проектни работи с фирмата "АС и СА". Не е проведена обществена поръчка. По договора от бюджета на болницата са преведени 23 520 лв. когато одиторите искат документите по сделката, не получават приемно-предавателните протоколи, на чието основание е извършено плащането.
Проектирането по документи на пристройка не спира до тук. През април 2014 г. са сключени 5 договора с друга фирма - "Идеес" ЕООД. Предметът на договора е същият -проучване и проект на пристройка. Всички договори са на стойност 120 000 лв. И в този случай няма обществена поръчка. През октомври болницата плаща още 44 000 лв. на фирма " Идеес", но не става ясно дали е по някой от 5-те договора. По всички тях няма приемно-предавателни протоколи за плащанията, нито документи за свършена работа.
Собственикът на "Идеес" ЕООД не е случаен, показа проверка на "24 часа". Това е Евгени Савчев - бизнесмен, кандидат за депутат от ДПС през 2014 г. и представител на партията за местния вот от 2015 г.
"Извършвани са проучвателни и проектни работи и консултантски услуги, за което са заплатени 264 872 лв. със средства на болницата, след което не са предприети действия за тяхното приложение в практиката и довършване на започнатото чрез строителство, ремонт, реконструкция, подобрения. Изразходваните средства не са съобразени с тежкото финансово състояние на дружеството и невъзможността за реализиране на проектите , пише в доклада на одиторите.
Един от най-неизгодните договори на болницата по хематология е с "Оварас Вендинг" на бизнесмена Ленет Чакър, син на първата жертва на бандата на Наглите Мехмед Чакър, който беше отвлечен през 2007 г. Договорът е за монтиране на система от телевизори във всички болнични стаи. Подписан е още през 2004 г. със срок на действие 7 г. През годините е удължаван няколко пъти с анекси, а в него пише, че след края на договора собствеността на телевизорите ще бъде прехвърлена на болницата. Към края на договора през 2015 г., когато директор продължава да е Георги Михайлов, болницата отново продължава да плаща, без да получава собственост върху тази техника.
„През всички години на действие на договора печалбата е отивала единствено за "Оварас Вендинг", а болницата остава без приходи“, установяват одиторите.
Освен парите, похарчени за съмнителни консултантски услуги и проектиране, одиторите са изследвали и пряката дейност на болницата. От документите, които откриват, става ясно, че са купували лекарства на доста по-високи цени от регулираната цена на позитивния лекарски списък. Само за 2 г. болницата по хематология е пазарувала лекарства за 60 000 лв., които реално струват 36 000 лв., се вижда от фактурите. Като пример е дадено лекарството Bacteripime. Флаконът от 1 г е купуван за 11,40 лв. с ДДС, а регулираната стойност по позитивния лекарски списък е 6,83 лв.
Одиторите отчитат сключването на още договори, които определят еднозначно като неизгодни за болницата. Един от тях е "Евролекс Консултант" ООД за правни услуги. Срокът на договора е 2 г.,а стойността му – 86 000 лв. без ДДС. В договора няма обем на дейностите, които трябва да се извършат, брой становища или консултации, заради които да се плати.
Договорите не са сключвани за изпълнение на конкретно възложена задача, но е посочено твърдо месечно възнаграждение - 3600 лв. без ДДС, без значение дали е свършена някаква работа.
Всичко това при условие, че има и друг подобен договор с друга фирма със същия предмет.
Точно 30 са препоръките за подобряване на дейността на болницата в доклада по всички нередности. 27 от тях са преценени като такива с висок риск. Всички са приети от изпълнителния директор Георги Михайлов без забележки.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up