Понеделник, Юни 01, 2020

IAMO200От лошо лечение и грубо отношение са се оплакали 178 пациенти, които са пуснали жалби в Изпълнителната агенция „Медицински одит“. Други 18 са за нарушаване на медицинските стандарти. Това показва доклад за периода от 1 януари 2017 г. до 30 март 2018 г. на Изпълнителната агенция „Медицински одит“, съобщават от novini.bg. Софиянци са най-недоволни от своите лекари, независимо дали те са в болниците, в доболничната помощ или личните им доктори. След тях най-много сигнали пускат в здравната ДАНС и търсят правата си хората от Пловдив, Плевен, Враца, Стара Загора и Благоевград.

За този период са извършени общо 246 проверки от които 45 са в лечебни заведения. Най-много са проверявани болниците в София, Варна, Пловдив, Благоевград, Плевен, Враца, Стара Загора и Бургас. Според доклада са установени общо 186. За тях са съставени 74 административни акта и са издадени 47 наказателни постановления. Най-много са те за нарушаване на достъпността и своевременността на оказването на медицинска помощ – 54. За нарушаване на медицинските стандарти нарушенията са 30.
Оказва се, че при всяка седма проверка е установено нарушение. Най-много са те по отношение на Закона за здравето – 46% от всички установени. Други 9% са за нарушения на Закона за лечебните заведения, 4% - на медицинската документация, 6% - за наредбата за управление на лечебните заведения, на методиката за субсидиране – 4%.
Независимо че според няколко социологически проучвания българинът най-много се оплаква от нарушаване на правата му в болниците едва 5% от нарушенията са по отношение на Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ, която регламентира отношенията права на пациента и заплащане.
В доклада на Агенцията „Медицински одит“ за последните 15 месеца се посочва, че близо 10% от установените пропуски и нарушения не предполагат произнасяне на агенцията, но служат за нуждите на други институции, заинтересовани лица и организации. Те са направени по искане на прокуратурата и следствието. За последните 3 години са постъпили 266 искания за извършване на проверки.
В документа се отбелязва още, че се наблюдава тенденция за увеличение на постъпилите от органите на съдебната власт – следствия, прокуратури и съдилища, Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност” искания за извършване на проверки.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up