Неделя, Май 31, 2020

SZOKВ съобщение до медиите, Изпълнителната агенция „Медицински одит“ ни информира, че в момента се извършва планова проверка на Районната здравноосигурителна каса – София град. Проверката включва изпълнението на чл. 101, т. 1 и чл. 102, т. 1 от Закона за здравното осигуряване.
В хода на проверката ще бъде проследено осигуряването на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, както и ще бъдат изискани и проверени договорите между СЗОК и изпълнителите на медицинска помощ в град София. След края на проверката резултатите от нея ще бъдат публично оповестени, се казва в съобщението на одита.
Ако бъдат установени нарушения при сключването на договорите, Директорът или длъжностните лица в СЗОК могат да бъдат глобени. Законът предвижда глоби за директора в размер на 300 до 500 лева, а при повторно нарушение от 600 до 1000 лева, а за останалите служители от 100 до 300 лева, съответно при повторно нарушение от 200 до 600 лева.

Тази проверка е илюстрация на едно от важните правомощия на ИАМО, да осъществява контрол не само над лечебните заведения, но и над РЗОК. Случаите на такива проверки не са толкова чести, а когато е имало рядко са налагани наказания.
Контролът върху РЗОК е важен за функционирането на системата на здравното осигуряване. Скандалът с източване на средства за лекарства, при който Прокуратурата арестува служители на РЗОК Пловдив, е сигнал, че административният контрол е занижен, а това са места, на които могат да станат злоупотреби не само с лекарства, но и с договорите на лечебните заведения и определянето на размера на различните лимити.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up