Понеделник, Юли 06, 2020

indexВ болниците започнаха проверки за злоупотреби с клиничните пътеки за недоносени деца. Здравната каса проверява родилните отделения в страната, съобщават от БНТ. По данни на касата над 38% от новородените през миналата година са отчетени като недоносени. Според неонатолозите обаче броят им е между 10 и 12% при регистрирани над 58 000 раждания през миналата година. Бебетата, отчетени по клинични пътеки за недоносени са 38%.

„Анализът, който направихме, беше да сравним на база на всички новородени в България колко са физическите лица, които са отчетени по клинични пътеки за недоносени деца. При което се установи този процент”, обясни д-р Страшимир Генев - директор на „Болнична медицинска помощ“ в НЗОК.
Резултатите от анализа изненадват Надзорния съвет на здравната каса. Управителят ѝ проф. Камен Плочев счита,че броят на недоносените е значително по-малък и подозира,че става въпрос за злоупотреба. Председателят на Надзора Жени Начева обяснява, че едно недоносено дете се лекува по няколко неонатологични пътеки.Общият брой на децата, преминали по тези пътеки, обаче е по-голям от реално родените.
„Някои физически лица се отчитат по повече от 1, 2, 3 пътеки без това да е съвсем необходимо. Когато няма медицинска целесъобразност и няма индикации - разбира се, това е нарушение”, каза още д-р Генев.
В опит да реши проблема, Надзорният съвет на касата обсъжда въвеждане на лимити за лечение на недоносени, но в хода на преговорите с Българския лекарски съюз предложението е отхвърлено. Според неонатолозите касата им е разрешила да лекуват недоносените деца по няколко клинични пътеки.
„Защото лекуваме деца, които понякога са недоносени над 100 дни. Тоест, те са 25 - 26-а гестационна седмица родени от общо 40 гестационни седмици. И нали разбирате, че няма как такова дете да бъде изписано след 20 дни вкъщи. То тогава е понякога най-болно”, коментира доц. Христо Мумджиев - секретар на Българската асоциация по неонатология.
Той не е съгласен с данните на касата,че недоносените деца у нас са 38%.
„Те не са мои данни, те са данни на НСИ и дълги години назад този процент варира между 9 и 10”, посочи секретарят на Българската асоциация по неонатология.
По данни на НСИ за 2016 година новородените у нас са били над 64 000. Над 6 000 от тях са недоносени. Проверката на здравната каса в родилните отделения трябва да приключи до месец. От резултатите зависи какви мерки за контрол ще бъдат предприети.
Повече подробности вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up