Неделя, Септември 20, 2020

kzdКомисията за защита от дискриминация прие решение, с което приема за установено, че НЗОК извършва дискриминация спрямо пациенти, болни от цьолиакия. С въвеждането на възрастов критерий за безплатно предоставяне на безглутеново брашно, спрямо лицата навършили пълнолетие, страдащи от заболяване, което изисква доживотна безглутенова диета, НЗОК осъществява непряка дискриминация по признаците възраст и увреждане.
Делото е образувано по жалба на Българска асоциация цьолиакия. Първоначално комисията за защита от дискриминация приема решение, че няма дискриминация. Това решение е отменено от съда и делото върнато за ново разглеждане от разширен състав на КЗД.

Комисията мотивира новото решение с това, че заболяването Цьолиакия е включено в списъка на заболявания приет от НС на НЗОК и утвърден от министъра на здравеопазването, за които се отпускат безплатно диетични храни за специални медицински цели. В този списък, обаче е посочено, че безглутеново брашно се отпуска безплатно само на лица до 18 годишна възраст. Цьолиакията е автоимунно заболяване и изисква доживотно спазването на безглутенова диета. Ето защо поставяйки възрастов критерий, НЗОК е нарушила принципа на равно третиране на гражданите. Лицата под и над 18 годишна възраст в този случай, се намират в сравнимо сходно положение по признак увреждане и поставянето на възрастов критерий ощетява тези от тях, които са навършили 18 годишна възраст.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up