Четвъртък, Юни 04, 2020

КацаровОт какво има нужда здравната ни система - от пари или от реформи, този въпрос коментира пред БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той напомни за доклада на ЕС, който констатира, че имаме втората най-висока смъртност в ЕС и 12% от хората нямат здравни осигуровки. Отчетен е ненужно висок брой на хоспитализирани, което говори за недостатъчно ефективна доболнична помощ. Обърнато е внимание и на недостига на лекари в малките населени места.
„407 милиона повече има в следващия бюджет за здравеопазване. Това наистина са най-много средства досега, приемани от НС. От тази гледна точка това е най-добрият бюджет досега. Но от гледна точка на правилата, които съпътстват Закона за бюджета, той е най-лошият досега. Така че го приемам най-малкото със смесени чувства. Реформата може да се извърши от хората, които са овластени, не от здравните работници“, каза д-р Кацаров.

„Трябва ясно да се отговори на въпроса какво е здравеопазването - социално подпомагане или пазар. Докато не стане ясно това, системата няма да бъде подобрена. Ако искаме да имаме добро здравеопазване, трябва да гледаме на него като на икономика. Лечебната дейност се третира като вид социално подпомагане, която е в тежест на бюджета. А това е икономика, която може да носи полза на държавния бюджет, включително като тук се лекуват чужди граждани. Вместо това ние плащаме на болници в чужбина и дължим огромни пари за това“, добави д-р Кацаров.
Той смята, че Националната здравна карта ограничава конкуренцията, а хората не бива да бъдат ограничавани.
„Има други начини да се контролират средствата. Държавните и общински болници са натрупали огромни дългове. За да ги намалят, трябва да се преструктурират. Но законът им пречи да го направят. Най-лесно е да въведем забрани за всичко“, отбеляза в заключение председателят на ЦЗПЗ. Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up