Вторник, Октомври 20, 2020
Кой е отговорен за нарасналия брой случаи на КОВИД-19?

Броят на заразените с коронавирус нараства, срокът на извънредната епидемична обстановка се удължава за втори път, а туризмът, транспортът и цялата ни икономика продължават да страдат. Каква е причината?
Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев призна в интервю за Би Ти Ви, че е трябвало да се забави отпускането на две от ограничителните мерки, въведени заради разпространението на коронавируса.

Пускането на спортните събития и отварянето на нощните заведения са нещата, които според него могат да доведат до увеличаване на заразените.
"Последните три дни ми се наложи да спра няколко огромни събития с по 3 хил. души - рокерски събор и Празника на черешата. Където има повече хора, има и повече заразени", добави той. Изказването му идва ден след решението да се допуснат до 12 хил. души на финала за Купата на България по футбол между ЦСКА-София и "Локомотив" (Пловдив). То дойде, след като няколко дни преди това здравният министър Кирил Ананиев нареди със своя заповед на стадионите да се допускат до 1000 души в сектор.

„Рязкото смекчаване на ограничителните мерки е причина за високия темп на заболеваемост в последните две седмици и посочи като основна причина отварянето на нощните заведения, в които не се спазва никаква дистанция“, каза пък шефът на Пирогов проф. Блатов. Същата позиция изразиха в предните дни изрази и членът на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев, цитирани от Дневник.

Тези тримата говорят, все едно са наблюдатели на ООН. Сякаш не са най-близките съветници на премиера и здравния министър, а някакви „сини каски“ на КОВИД-а. Не бяха ли точно те, които предлагат мерките на Правителството и на здравния министър? Не бяха ли точно те, които първи тичаха по телевизиите да обясняват смисъла и на най-безсмислените мерки? Не е ли Главният държавен здравен инспектор Кунчев този, чиято оценка служи за въвеждане на извънредна епидемична обстановка? Нима, Директорът на националния център за заразни и паразитни болести с така наречената Национална „референтна“ лаборатория и Директорът на Пирогов, болницата с най-много болни от КОВИД-19, са обикновени коментатори на ситуацията?
Нима всичко, което става у нас е ставало вън и независимо от тях? Какво търсят тогава на брифингите на премиера? Не е ли, защото те съветват Бойко Борисов какви мерки да прилага? Ако не са те, кой тогава съветва Правителството, кой предлага мерките?
Когато Кунчев, Кантарджиев и Балтов казват, че мерките не трябвало да се разхлабват, те разграничават ли се от Бойко Борисов? Те не носят ли отговорност за ситуацията? Кой тогава носи отговорност за неадекватните решения? Кой е отговорен, щом не са експертите на кабинета?
Отговорът на този въпрос дава бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков в сутрешния блок на БНТ. Според него българите не изпълняват нито едно от трите Д-та - дисциплина, дезинфекция, дистанция, макар да не са трудни за спазване. "Ние сме ориенталци и е нормално да имаме проблем с дисциплината".
Ненков е прав, но само наполовина. Разбира се, че народът е виновен, но не защото не спазва трите „Д“, а защото си избира такива управници.

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    ьяу · преди 1 месеца
    Тея дето ги пишат тези неща явно живеят в дряга държава, щото в България заразата се движи в едни и същи граници...да обеснявам ли или
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up