Вторник, Октомври 20, 2020
За 3-те Д и едно Х. А вие защо сте без маски?

Днес в кабинета си министър - председателят Бойко Борисов е провел съвещание във връзка с разпространението на коронавируса у нас. Взето е решение за въвеждане на мерки - задължително носене на маски или шлемове при мероприятия на закрито. „В магазините и моловете задължително трябва да се носят маски - и от гражданите, и от персонала. Засилва контролът по спазването на мерките в обществения транспорт, лечебните заведение и аптеките“, каза след срещата здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от сайта actualno.com.

Бойко Борисов пък е изтъкнал за пореден път, че за борбата срещу коронавируса от най-голямо значение е спазването на дистанция, дисциплина и дезинфекция.
Мантрата за 3-те „Д“ (дистанция, дисциплина и дезинфекция) се повтаря от няколко дни. Звучи мелодичнно, но е погрешна.
От трите „Д“ само дистанцията има значение за ограничаване на разпространението на коронавируса. „Дисциплината“ е термин от казармата, а не от епидемиологията. Той демонстрира отношение на подчинение и илюстрира представата на политиците и държавните чиновници за гражданите. Гражданите не са подчинени на политиците и чиновниците и за това използването на термина дисциплина е неуместно не само от епидемиологична, но и юридическа гледна точка. Според Конституцията е точно обратното – властта произтича и принадлежи на народа.
Терминът „Дезинфекция“ също е спорен в този случай, защото дезинфекцията на околната среда е неефективна при въздушно-капковите инфекции, предизвикани от вирус.
Виж личната хигиена е от първостепенно значение, но терминът отсъства в трите „Д“. Може би, защото не започва с Д или пък пиарите на властта са забравили за него.
Така, че не въвеждайте в заблуда хората с трите Д. Препоръката трябва да е за Д и Х (Дистанция и Хигиена).
На снимка от кабинета на Борисов, публикувана в dir.bg, се вижда, че освен Борисов и Ананиев в нея са взели участие доц. Ангел Кунчев, Проф. Костадин Ангелов, проф. Тодор Кантарджиев, проф. Иван Костов и д-р Данчо Пенчев. Срещата, на която е взето решение да се носят маски в закрити помещения се е провела в закрито помещение и нито един от присъстващите не носи маска.
На свой ред, ние като граждани ще попитаме ЗАЩО? Къде ви е дисциплината?

Трябва ли да се променят мерките срещу коронавируса?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Радина · преди 3 месеца
    Поредната,Пунта Мара Кундева,за да се избегне поредното недоволство,което предстои и е неизбежно от народната любов, за пачките и подобни на простия и страхлив Буда,който с това си действие иска да остане на власт и да управлява еднолично,като Диктатор...Ало,трябва да си подадеш оставка,Не останаха много,които да ти вярват,че си си честен и чист,като сълза...По делата ,ще ги познаете ??
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up