Неделя, Септември 20, 2020
Маски, морска вода и улица Голджи

Четвъртък сутрин, НОЩ ни съобщи за 17 новите случаи на COVID-19 от изминалото денонощие от изследвани 1273 - не стана ясно теста или хора. Спрямо понеделник имаме трикратно увеличение на потвърдените случаи. Изглежда пак „Катерим нагоре“, „стоим на платото“ и вървим към „пик“.

„Информационната система вече дава сигурни признаци, че може да се разчита на данните, които предлага. Обучени са центровете, които ще работят с нея – болници, лаборатории, РЗИ. През почивните дни системата ще бъде тествана и вероятно от понеделник вече ще може да се сваля информация, каквато се изнася на брифингите“, каза генерал Мутафчийски. Браво, поздравления! 75 дни след първия регистриран случай „има признаци, че може да се разчита на данните“ за брой заразени, починали и хоспитализирани и даже може „да се свалят“. Служителите на Информационно обслужване заслужават премии или поне медал.
„Не се предвижда носенето на маски да отпадне в скоро време, напротив - с освобождаването на другите мерки те стават още по-необходими в закрити помещения“, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Прав е! Преди отварянето на ресторантите и баровете, носенето на маски в тях не беше необходимо. Но как се яде и пие с маска? Ако маската не важи за ресторантите, баровете и дискотеките защо ще важи за магазините? Може да е заради алкохолните изпарения, в които вирусът не вирее.
Кунчев каза също, че вирусът не вирее в морска вода. Не каза как е разбрал, но може да са командировани служители до Бургас да проверят. Това означава, че можем да плуваме без маски в морето. Полицаите и спасителите няма да следят за дистанцията в морето, а само на сушата. Следващата седмица чакаме пояснение за виреенето на вируса в сладка вода и дали е позволено да се плува без маски в закрити плувни басейни – нали са закрити помещения.

Делегация от ВМА била на посещение в болница „Сан Матео“ в гр. Павия, до Милано. Същата се намирала на улица Голджи (да не се бърка с Годжи). Изкарали са си добре и са научили много, ще пуснат и снимки във Фейсбук. Разказаха ни с най-малки подробности как в Павия са се лекували. Чакаме другата седмица да научим същото и за ВМА.
Това беше репортажа от днес в Министерския съвет. Сега отивайте на плаж! Морето е дезинфекцирано. С изключение на варненско, където казват от космоса се виждало, че било кафяво. Но пък от общината не се вижда, така че сами си преценете.

Трябва ли учениците да носят маска в учлище?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up