Понеделник, Ноември 30, 2020
Игра на проба-грешка. Пускат плановите операции и имунизациите.

Със заповед на министърът на здравеопазването от утре, 21 април се възобновяват плановите детски консултации, задължителните имунизации, женските консултации, както и плановият прием в лечебните заведения. Детските консултации и дейностите по поставяне на задължителните имунизации ще се извършват в дните вторник и четвъртък, като в посочените дни общопрактикуващите лекари не следва да обслужват други лица от своите пациентски листи.

Детските консултации и дейностите, свързани със задължителните имунизации, ще се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки и след предварително записан час, с цел предотвратяване струпването на хора пред лекарските кабинети. Предварителното записване на час е задължително и за провеждането на женските консултации, и за осъществяването на медицински прегледи и консултации в диагностично-консултативните центрове и медицинските центрове.
От утре се възобновява и приемът и провеждането на плановата лечебна и оперативна дейност, като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи.
Медицинските дейности бяха забранени със заповед на здравния министър на 5 март. Тогава поводът за забраната беше епидемия от грип Б, каквато обаче, на практика нямаше. Според редица експерт, не грип Б, а страхът от разпространение на коронавируса е била истинската причина за излизането на учениците в грипна ваканция и спирането на всички планови медицински дейности. Именно страхът, че се разпространява коронавирус и невъзможност да се прецени разпространението, поради липсата на тестове кара тогава здравните власти да наложат карантинни мерки, без да има каквито и да е данни за епидемия, както от грип Б, така и от коронавирус.

Няколко дни след регистрирането на първия положителен случай за инфекция с COVID-19, здравният министър издава нова заповед за забрана на плановите дейности в лечебните заведения, профилактичните дейности и имунизациите, която забрана продължава и до сега. Така всички планови медицински дейности остават забранени от 6 март до 21 април.
Общият брой на далите положителен резултат за COVID-19 за същия период от време е под 1000. Подозира се, че заразените са повече, но до сега няма официално изявление по този въпрос. Има, обаче други изявления.
"След 2-3 седмици може да сме в ада. Още не сме стигнали най-лошото, дори не сме в пика на болестта", заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция на 4 април.
Само преди 4 дни, началникът на НОЩ, ген. Мутафчийски обяви пред медиите: "Вървим нагоре. Вече графиката се отклонява доста стръмно нагоре".
Същият ден Бойко Борисов пояснява, че може да стане както в другите държави - да използват хладилните камиони не за месо, а за съхранение на трупове или площадките, на които се пързалят децата, да бъдат морги.”
Въпросът е защо, ако „вървим стръмно нагоре” и „сме в ада” или близо до него, се отменят забраните за плановите и профилактични дейности и имунизациите?
Защо забраната се въведе преди един месец, когато нямаше абсолютно никакви данни за епидемия и се отменя сега, когато сме близо до пика ѝ?
Изглежда сякаш Правителство няма никаква представа за разпространението на COVID-19 и си играе на проба-грешка. Само, че в тая игра, грешките се плащат не от играещите, а от пациентите.
Няма съмнение, че имунизациите и плановите операции не могат да бъдат забранени дълго, ако не искаме децата да започнат да се разболяват пак от детски паралич, хепатит Б или дифтерия. Не могат да бъдат отлагани дълго и плановите операции и прегледите, защото заради отлагането им може да умрат повече хора, отколкото от COVID-19. Не трябваше ли да се помисли за това на 6 март, вместо панически да се налагат мерки без да има нужда от тях?

Анкета

Подкрепяте ли затварянето на страната(локдаун) заради Ковид?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up