Събота, Юли 11, 2020

Асоциация на индустриалния капитал в България съобщи за БНР, че всяка година Националния осигурителен институт изплаща по 150 милиона лева за фалшиви болнични.
Как са разбрали кои болнични са фалшиви не става ясно. Може би считат всеки болничен в ден петък за фалшив. Или просто числото 150 милиона им допада.
50 милиона лева, пък дава бизнеса като обезщетения.  За три години са регистрирани 10 хиляди нарушения, свързани с издаването им. Това вдъхнови АИК да поискаха първите 3 дни от болничния да са за сметка на работника. И дадоха за пример редица европейски страни, в които болничните не се плащат от 1 до 7 дни.
Въпреки, че са забравили да представят примери за размера на заплатите в тези европейски страни. То има значение, ама не са се сетили хората. Нищо де.

Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал алармира, че размерът на изплатените обезщетения за последните 7 години се удвоява.

От един милион и 350 хиляди издадени болнични листа през 2012 година, нарастват до два милиона и 750 хиляди през 2018 година, уточни той.

Експерта Иванов е категоричен, че удвояването на броя на болничните не се дължи само на влошения здравен статус на населението или на застаряващото население, а на злоупотреби с болнични листове.

Той подчерта още, че има занижен контрол от страна на Министерството на здравеопазването и НОИ за правомерността на издаване на болнични, както и липсата на наказания.
Според Васил Велев, който е председател на асоциацията с 30% нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник. Така хазната се ощетява с около 400 млн. лева годишно, допълни той. „Това е кражба всъщност. Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си", категоричeн е Велев.

Господата очевидно са загрижени за справедливостта.

Днес Асоциация на индустриалния капитал в България открива кръгла маса на тема „Злоупотребите с болнични листове – вреден за обществото феномен". На дискусията ще бъдат обсъдени измеренията на този тип нарушения, както и възможностите за ограничаване и премахване на злоупотребите. Участниците ще коменитрат добрите практики и примери на страните от ЕС. За участие във форума е поканен главния прокурор Сотир Цацаров.

Защото Цацаров е въплащението на справедливостта. Или на нещо друго беше?

Това е страхотен бич и за работодателите.
Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични, първите дни ги плаща работодателят, а после държавата започва да ги плаща.
Това за 1,5 млн повече заболели, което няма как да е истина.
Отчита се , че големи групи хора взимат болнични и отиват да берат гъби, ябълки, като през това време им текат заплатите" , обясни  наскоро Бойко Борисов.

Нали разбирате, че не може някой прoсто така "да си пълни джобчетата".
Между другото по-рано изчисленията бяха съвсем леко по-различни - с около 20млн. лева. 

Подкрепяте ли решението на Правителството за удължаване на извънредната епидемична ситуация?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up