Понеделник, Юни 01, 2020

Изпълнителна агенция "Медицински Одит" следва да изпълнява длъжностите на контролен орган на болничната и извънболничната дейност в страната. От месец април тази година, Министерство на Здравеопазването счете за нужно да установи нов орган в контролната система - Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, която да обединява Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и Изпълнителната агенция по трансплантация. Министерството предприема тези мерки, след като установява, че сливането на двете агенции за одит и трансплантация в Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ ще доведе до премахване на дублиращите се функции и звена на сега съществуващите структури.

Но ако попаднете в ситуация, която ви сблъсква с нередности в лечебно заведение или системата на здравеопазването, няма да ви е лесно да изпратите сигнал или жалба до съответния контролен орган.

 Никак не е просто да се разбере, на кой адрес, ймейл или телефон, следва да се подават жалби до Изпълнителна агенция "Медицински Надзор", за да може тя да изпълнява задълженията си.

Такъв сайт, обаче, не съществува, такива контакти - също.

Агенция "Медицински Одит" не е свалила сайта си, той все още е в пространството , но на него никъде не е упоменато преструктурирането на контролния орган, новото име, новият директор и новите контакти, нужни за подаване на сигнали от потърпевшите граждани.

Все пак, сайтът продължава да работи с фалшива информация, което струва и пари.

Но не издребняваме за сметката за хостинг, а питаме защо трябва за бъдат заблуждавани хората с несъществуваща информация,
и защо трябва да бъдат затруднявани, при положение, че се опитват да бъдат полезни на обществото, подавайки сигнал за нередност в системата за здравеопазване.

И така, четири месеца по-късно, когато задачата да се посочат правилните контакти на Агенцията, все още е прекалено сложна

и Агенция "Медицински надзор" не може да се справи с поемането на сигнали, което трябва да е едно от основните задължения в смисловото съществуване на тази структура.

Логично следва да потърсим Министерство на здравеопазването. Оттам ни информират, че имаме възможност да напишем писмо, да го изпратим през сайта им до директора на Агенция медицински надзор - Росен Иванов, но писмото трябва да бъде озаглавено "До Агенция Медицински надзор", така че от МЗ да могат да го препратят.

Темата по преструктуриращите, обединяващи и премахващи акции на здравното министерство е все още болна, заради казусът НЦН,  но нека се опитаме да вникнем в стратегията на МЗ по отношение на медицинския надзор.

Вероятно има уважителна причина за тази, освен всичко, незаконна акция срещу изпълняване на задълженията на държавна инситтуция.

Дали ще се намери някой благороден IT специалист, който на доброволни начела да помогне на здравната система и да поправи сайта на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" ?

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up