Неделя, Май 31, 2020

Министерство на здравеопазването докладва анализите си, които доказват необходимостта  от промяна на действащата наредба, която бе приета август 2018 г..
Анализът  алармира за ощетени пациенти, сред които и деца, поради кеото е наложително допълнително прецизиране на текстовете, както в тази връзка така и по отношение на определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане при лицата с повече от едно заболяване или увреждане.

telk0

Промени претърпява и липсата на роследимост и прозрачност, а от там и на ефективен контрол по отношение на вписаните в експертното решение заболявания. В момента те се представят описателно, без да се вписва кодът за конкретното заболяване съгласно Международната класификация на болестите (МКБ) - 10 ревизия.

Целта е да се постигне баланс между оценката на трайно намалената работоспособност, степента на уврежване и на обективното здравословно състояние на лицата, при които са налице две или повече увреждания.

Вписването на МКБ кода на заболяванията и на съпътстващите увреждания ще гарантира значително по-голяма прецизност в работата на ТЕЛК и НЕЛК.

   За последните 28 години сферата на медицинската експертиза е една от най-нереформираните системи.
  Погрешната реформа е много по-лоша от липсата на такава, констатираха от АИКБ.
България е единствената държава от бившите социалистически страни, която не е реформирала нито медицинската експертиза, нито предоставянето на услуги.
Процентът на хора с инвалидни пенсии у нас е много по-висок от средния за ЕС.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    ВАСИЛЕВ · преди 11 месеца
    Министър Ананиев е виновник за наказаните деца-инвалиди.Борисов дублира грешката му.И все пак само кодове ли са променяли?
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up