Вторник, Юли 07, 2020

Министърът на здравеопазването проведе среща с президента и изпълнителния директор на Световната дентална федерация, както и с председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.
Обсъждани са средствата, състоянието и развитието при денталната помощ у нас - възможните промени в законодателството за дентлната медицина и Националната програма за профилактиа на орлните заболявания при деца от 0 до 18 годишна възраст.

dental
На срещата отчетоха дейността на програмата за последните пет години - от 2014 година до 2018 година са прегледани 68 258 деца от всичките 28 области на страната.
За периода от 2011 (през тази година започва поставянето на силанти) до 2018 година, са поставени силанти на 402 225 зъби, в това число за периода от 2014 година до 2018 година са силанизирани 242 789 зъба.

Стана ясно още, че е необходимо повишаване на информиаността на населението относно различните аспекти на профилактиката на оралните заболявания.

По отношение на средствата, които Националната здравноосигурителна каса ежегодно отделя за дентално здраве, министър Ананиев изтъкна, че само за последните четири години бюджетът за дентални дейности е увеличен с 47 млн. лв., като през 2019 г. достига до 167 млн. лв.

На срещата беше обсъден и предстоящия Национален конгрес, организиран от Българския зъболекарски съюз, който е част от програмата за Продължаващо медицинско обучение на Световната дентална федерация, съобщиха още от МЗ.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up