Петък, Юли 10, 2020

lekar podpisБългарският лекарски съюз е против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност „обща медицина” от общопрактикуващите лекари, които уражняват тази специалност без да я притежават. Това заявиха от съсловната организация и подчертаха, че не подкрепят лошите практики лекари, незачислени и без специалност да продължават да работят като титуляри на практика.

БЛС оценява усилията на своите колеги, които са направили необходимото, за да придобият специалност “обща медицина” в обявените срокове. Поради прекомерната заетост на изпитните комисии обаче, бихме подкрепили колегите, завършили курса за специализация тази година, на които им предстои явяване на изпитна сесия през м. май и м. декември 2019 год. БЛС настоява техните практики да не бъдат заличавани и да им се даде възможност да се явят на изпит“, се отбелязва в позицията на Лекарския съюз.

Както „Право и здраве“ писа, по данни на Министерството на здравеопазването до изпит за специалност през май са допуснати 122 лични лекари. В същото време от ведомството отчитат, че 568 джипита в индивидуални практики и още 105, работещи в групови практики в момента работят без специалност по обща медицина. Здравното ведомство информира, че по тази причина ще предприеме законодателна инициатива за удължаване на срока за придобиване на специалност с още 4 години.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up