Четвъртък, Юни 20, 2019

Регулация и контрол

Министерство на здравеопазването докладва анализите си, които доказват необходимостта  от промяна на действащата наредба, която бе приета август 2018 г..
Анализът  алармира за ощетени пациенти, сред които и деца, поради кеото е наложително допълнително прецизиране на текстовете, както в тази връзка така и по отношение на определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане при лицата с повече от едно заболяване или увреждане.

Министърът на здравеопазването проведе среща с президента и изпълнителния директор на Световната дентална федерация, както и с председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков.
Обсъждани са средствата, състоянието и развитието при денталната помощ у нас - възможните промени в законодателството за дентлната медицина и Националната програма за профилактиа на орлните заболявания при деца от 0 до 18 годишна възраст.

lekar podpisБългарският лекарски съюз е против безконечното удължаване на срока за придобиването на специалност „обща медицина” от общопрактикуващите лекари, които уражняват тази специалност без да я притежават. Това заявиха от съсловната организация и подчертаха, че не подкрепят лошите практики лекари, незачислени и без специалност да продължават да работят като титуляри на практика.

БЛС оценява усилията на своите колеги, които са направили необходимото, за да придобият специалност “обща медицина” в обявените срокове. Поради прекомерната заетост на изпитните комисии обаче, бихме подкрепили колегите, завършили курса за специализация тази година, на които им предстои явяване на изпитна сесия през м. май и м. декември 2019 год. БЛС настоява техните практики да не бъдат заличавани и да им се даде възможност да се явят на изпит“, се отбелязва в позицията на Лекарския съюз.

Аптекарката Д.И. от Перник е дадена под съд за извършени от нея престъпления, съобщиха от Апелативна прокуратура София.

Обвиняемата е започнала работа през февруари 2014 г. на длъжност „ръководител аптека, магистър-фармацевт“ в аптека в Перник. През същата година между фирмата, чийто търговски обект била ръководената от Д.И. аптека, и НЗОК е бил сключен договор за отпускане на лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК/РЗОК.

in vitroХоландски лекар е станал баща на най-малко 49 деца, родени след инвитро оплождане в неговата клиника, съобщава организацията, представяща родители и деца, родени с тази процедура в затворена вече клиника, предаде АФП.
Д-р Ян Карбат, който починал през 2017 г., се оказва баща на 49 деца, родени от жени, които посетили клиниката му в Ротердам. За оплождане той изглежда е използвал своя сперма, вместо от избрания донор.
Резултатите от ДНК тестове, приключили днес, показват, че тези 49 деца са преки потомци на покойния Карбат, съобщи в изявления организацията "Защита за децата", цитирана от БНР.

В рамките на  месец и половина органите на държавния здравен контрол, в изпълнение на Инструкция за сътрудничество и взаимодействие между Агенция „Митници” и органите на държавния здравен контрол на Министерство на здравеопазването, проведоха засилен контрол на козметични продукти с произход  от трети страни, съобщиха от МЗ

Засиления здравен контрол се проведе с цел недопускане на територията на Република България, респ. на територията на Европейския съюз, на продукти, които не отговарят на изискванията на Регламент (ЕО) № 1223/2009 на Европейския парламент и на Съвета относно козметичните продукти, респ. Закона за здравето и установяване съответствието им с нормативните изисквания.

TELKИкономическа полиция извърши извънредна проверка на Втора ТЕЛК-комисия в Благоевград този следобед, съобщи БНР. Тя е била провокирана след разследване на БНР, за което се самосезира и Регионалната здравна инспекция.“.
Според директора на РЗИ в Благоевград д-р Калоян Калоянов освен сигнала на БНР за неподвижната жена от село Рупите, която е била принудена с частна линейка да дойде на място за преосвидетелстване е имало и съмнения за издаване на протоколи на здрави хора от района на гр. Гоце Делчев, а в РЗИ са постъпили и други жалби, обясни директорът на инспекцията.
По неговите думи резултатите от проверката ще станат ясни в следващите няколко дни.

По време на научната конференция по психиатрия и клинична психология в София беше изнесен и докладът на  Европейската Психиатрична Асоциация относно състоянието на българското психиатрично здравеопазване.

Бяха представени общо 20 препоръки отговарящи на 9 предизвикателства и проблема на българските психично-здравни служби.

optometristПринципите на лечение при 10 групи заболявания са изложени в проекта за фармакотерапевтично ръководство по очни болести, който е публикуван на електронната страница на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. Ръководството описва насоките за лекарствена терапия на болестите на конюнктива, на корнеята и склерата, на увеитите, на лещата, заболяването глаукома, болестите на ретината и стъкловидното тяло, на орбитата и придатъците. Също така са включени раздели, посветени на невроофталмологията, детската офталмология и очната травма.

Log in or Sign up