Вторник, Октомври 27, 2020

hemodializaНа последното си заседание Надзорният съвет на НЗОК взе решение да бъдат извадени от болничните бюджети хемодиализата, раждането и грижите за здраво новородено, съобщиха от фонда. Средствата за тези дейности за периода от април до декември 2019 г. вече ще бъдат отпускани директно от касата на централно ниво.

 

Темата стана актуална след като преди седмица от някои пациентски организации изразиха притеснение, че НЗОК лимитира средствата за хемодиализа.

В отговор от институцията опровергаха тези твърдения, а Надзорният съвет на фонда взе бързо решение дейността да бъде регулирана на централно ниво, а не на ниво районни каси.

Утвърдените стойности за хемодиализата, раждането и грижите за здраво новородено ще бъдат отразени в сключените договори с изпълнителите на болнична медицинска помощ, са решили още надзорниците.

На вчерашното си заседание Надзорният съвет е допълнил и изменил Списъка на заболяванията, за чието домашно лечение на територията на страната, НЗОК ще заплаща напълно или частично лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели през 2019 г.

Сред тях са болест на Huntington, детската спинална мускулна атрофия и сродни синдроми, гноен хидраденит, спастична крива шия, следпроцедурен хипопитуитаризъм, пропионова ацидемия,орофациална дистония и блефароспазъм, няколко очни заболявания и др.

Надзорният съвет е дал разрешение и на редица болници да сключат договори със специалисти по анестезиология и интензивно лечение на допълнителен трудов договор с целда бъде осигурена достъпност и своевременност на болничната помощ за населението в съответните области.
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up