Събота, Септември 26, 2020

Aptekari protestНад 700 аптеки в страната няма да работят днес в знак на протест, съобщиха от Националната аптечна камара. Недоволството на фармацевтите е заради нови изисквания около системата за верификация на лекарствата и въвеждането на нов софтуер за контрол върху лекарствата. Организацията излезе с призив за национален протест, който бе разпратен до всички фармацевти в страната.

 

В него се отправят искания за приемане на национална лекарствена политика и недопускане на корпоративни интереси в сектора, за интегриране на Европейските системи за верификация на лекарствата и следене на наличностите в националната система за електронна рецепта. Фармацевтите настояват още за осигуряване на равен достъп на всички български граждани до аптечни услуги и фармацевтични грижи, както и за планиране и създаване на реални финансови инструменти, които да подпомогнат аптеките при внедряването на електронните системи.

„Държа да отбележа, че протестът не е срещу верификацията на лекарствата, а за да има цялостност и пълнота във въвеждането на електронно здравеопазване. Ние не протестираме „срещу“, а протестираме „за“, заяви пред пред БНР председателят на Националната аптечна камара маг. фарм. Антон Вълев.

Той припомни, че въвеждането на електронното здравеопазване включва електронната рецепта, електронното досие и синхронизиране на тези системи със системата по верификация.

„Това, което нас ни интересува е не да се правят на всеки, два, три месеца някакви системи на парче и да се очаква, че цялата тази система една, система две, система три, система четири ще я платят аптеките, а обратно - да се прави държавно планиране, да се търси европейско финансиране, да се търси държавно подпомагане на всички аптеки в страната да могат да отговорят на тези изисквания“, категоричен бе Вълев.

По думите му това, аптеките не трябва да бъдат третирани като фирми, като търговци и обслужването на пациентите не трябва да се нарича „търговия на дребно“ с лекарства.

„Това е държавна дейност. Държавата трябва да създаде държавна система, в която аптеките да изпълняват преотстъпена държавна поръчка. Ние сме първото звено в държавната система за защита здравето на пациента. Така трябва да бъде“, каза Вълев.

„Има вариант да не се стига до протестни действия и той е много прост - очакваме здравният министър да седне на разговори с нас и здравното министерство да се грижи за всяка една аптека в системата. Концепцията трябва да е различна“, допълни още той.

Междувременно от Пациентски организации "Заедно с теб" изразиха притеснение от факта, че аптеките спират работа, което, според председателката Пенка Георгиева крие риск за здравето и живота на хиляди пациенти. Георгиева призова за диалог със здравните власти и бе категорична, че трябва да се намери решение, което да гарантира непрекъснато и безпрепятствено лекарствено обслужване на гражданите.

   

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up