Петък, Декември 13, 2019

EKЕвропейската комисия представи днес препоръки за създаване на сигурна система, която да осигури достъп на гражданите до електронни здравни досиета във всички държави от ЕС, информира БТА.

Въпреки, че някои хора имат достъп до част от своите електронни здравни досиета на национално равнище или през граница, за по-голяма част достъпът до информационни технологии е силно ограничен.

Еврокомисарят по цифровизация Мария Габриел коментира, че занапред пациентите ще имат достъп до медицинска помощ навсякъде в ЕС, дори и при спешни случаи.

,,Медицински специалисти ще могат да оказват и по-ефективна медицинска помощ'', добавя тя, цитирана в съобщение на ЕК.

 

Държавите от ЕС са започнали да осигуряват достъп за

трансграничен обмен на част от данните от електронните досиета.

От 21 януари с електронни рецепти финландските граждани могат да купуват лекарства, а медиците от Люксембург скоро ще имат достъп до обобщена здравна информация на чешките пациенти.

Предлага се държавите в ЕС да разширят възможностите за още три вида данни от здравния картон- епикризи, лабораторни изследвания, резултати от образната диагностика и медицинското им разчитане.

Ако гражданин претърпи злополука при пътуване в друга държава, лекарите ще разполагат с незабавен достъп до данните му – при хронични заболявания, алергии и непоносимост към медикаменти. По този начин значително ще се повиши ефективността на лечението, отбелязват бъдещите възможности от ЕК.

Предложените промени биха довели до подобряване качеството на здравните грижи и осигуряване на непрекъснато на всички пътуващи в ЕС.

По този начин ще се подпомогне и научноизследователската дейност в медицината, която ще може да се развива само със съгласието на гражданите и в пълното съответствие с европейските правила за защита на данните.

Освен Естония, Чехия, Люксембург и Финландия, още 18 страни от общността ще очакват обмен на обобщена здравна информация за електронни рецепти и пациенти до края на 2021 г.

 
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up