Вторник, Май 26, 2020
Държавата не дава инвалидна количка на дете с церебрална парализа

Нова ТВ излъчва пореден репортаж за абсурдите в здравната сиситема. Днес в "Здравей България" разказаха за 3-годишния Орлин, който е с церебрална парализа и историята му със социалните грижи у нас.

„Държавата предоставя 10 дни рехабилитация по Здравна каса, от която аз не съм доволна - почти нищо не се прави, на мен даже ми излиза по-евтино да си плащам частна рехабилитация, тъй като безплатните уж рехабилитации ми искат 50 лв. първоначален преглед , 20 лв. тест, 20 лв. логопед, отделно по-дългият път от единия край до другия на София”, обяснява Силвия.

Пораствайки, на Орлин му трябват ортопедични обувки, специализирана количка и вертикализатор. Силвия решава за първи път да кандидатства за социална помощ. По принцип, минималната цена на количка за Орлин е около 1300 лв., а един вертикализатор е около 3000 – 3500 лв., държавата отпуска по около 800 лв. и за двете.

„Кандидатствах, подадох си документите в средата на август месец, чаках месец -месец и нещо”, пояснява майката.

 Повече от месец по-късно идват на проверка в дома ѝ, за да ѝ връчат отказ. Причината - не бил написан вида инвалидна количка. На следващия ден Силвия отива в лекарската консултативна комисия, издала документа, за да го поправят. Подава отново заявление. Две седмици по-късно получава втори отказ.

Защо комисиите, към които майката се е обърнала са й отказали с довода, че количките са само за възрастни? Докато институциите си прехвърлят отговорността, Орлин вече 3 месеца чака своята количка и вертикализатор. По думите на физиотерапевта му всеки ден е решаващ.

Създадена е онлайн платформа, в която всеки може да помогне с парични средства за Орлин. Пари, предназначени за ежедневните му нужди.

От Агенцията за социално подпомагане обещаха пред NOVA , че ако Силвия Матроска успее да получи нужният документ, веднага ще й бъдат отпуснати средства.

Гледайте целия репортаж ТУК

 

Кога ще свърши пандемията с коронавирус в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up