Сряда, Април 08, 2020

Световен ден на безопасността на пациента - първо честване, беше отбелязано в Майчин дом от няколко пациентски организации и предтсавители на МЗ и НЗОК.
Бяха обсъдени рисковете от дезинформацията и само някои от нужните реформи в родната система на здравеопазване. 
Присъстващите обмениха опит с представителите на пациентски организации сред които бяха Национален Алианс на хората с редки болести, Култура и здраве без граници, Заедно с теб, Сдружението на засегнатите от болести на щитовидната жлеза ВИОМ, Сдружение за развитие на българското здравеопазване, Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), Асоциация на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) , Сдружение "Спри рака" и Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев (БСБББ).
Как да подобрим безопасността за пациента? Кои регистри липсват в българското здравеопазване, така възпрепятствайки го от достигане на европейските стандарти за качесво?

"Знаем ли колко са Вътреболничните инфекции във всяка една болница? Знаем ли колко са непланираните повторни операции? Знаем ли колко са непланираните повторни хоспитализации? Знаем ли колко са хирургически усложнения – вторично заздравяване на раните, ателектази, тромбози и пр.? Каква е смъртността в отделните болници и отделения?
Ние нямаме тази информация. Тя не се оповестява, а в много случаи дори се прикрива.
Да вземем за пример вътреболничните инфекции.
Многобройни проучвания показват, че в Европа честотата на разпространение на ВБИ варира от 4,6% до 9,3% и може да засегне от 9% до 37% от приетите в интензивни отделения.
В България те са 0.8%. Достоверна ли е тази информация? Колко ни струва лечението им? " попита д-р Стойчо Кацаров

Прикачваме видео материал за онези, които не останаха до края на събитието (предтсавителите на НЗОК и МЗ - де факто хората, чиито презентации (или липсата на такива) ясно демонтрираха как тяхната ангажираност и инициатива, са в остър контраст с кампаниите и предприетите действия на неправителствените организаци).

Пред камерата на Право&Здраве застава  Владимир Томов - председател на Национален Алианс на хората с редки болести:Според вас какъв е броят на заразените с COVID-19 в България?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up