Понеделник, Юни 01, 2020

Изтича срокът за подаване на документи за кандидатстване за една от най-предпочитаните магистърски програми в Национална художествена академия - Филиал Бургас – „Арт терапия“.
Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. Магистърската програма е насочена към комплексни експресивни модели, при които изкуство и психология са комбинирани, за да изследват и развиват креативните възможности на индивидите. Идеята е чрез терапевтични практики и занимания с изкуство да се развиват широк спектър от физически, емоционални и познавателни умения, които осигуряват ценен принос към нуждите от социална и психологическа адаптация, пред които е изправен съвременния човек. Желаещите да кандидатстват за тази специалност могат да подават документи от 3 до 10 септември в Национална художествена академия, гр. София, ул. „Шипка“ 1. Изпитът ще се проведе на 12 септември от 10.00 часа на горепосочения адрес.

artterapiqАрт терапията е форма на експресивна терапия, която използва творческия процес на изработване на изкуство за подобряване на физическото, умственото и емоционалното благосъстояние на човека.

Творческият процес, свързан с изразяването на себе си, може да помогне на хората да решават въпроси, както и да развиват и управляват своето поведение и чувства, да намаляват стреса и да подобряват самоуважението и само-осъзнаването си.

Арт терапията може да постигне различни неща за различните хора. Тя може да бъде използвана за терапевтични консултации, лечение, рехабилитация, психотерапия и в широкия смисъл на думата, тя може да се използва за мисловен модел на вътрешния свят на човек по начин, който помага на индивида по-дълбоко разбиране за него самият.

Изкуството: Чудесна форма на терапия
Експресивната арт терапия и използването на изобразително изкуство като форма на терапия и е метод доказал себе си и променил живота на много хора. Тя помага в изразяването на чувства и емоции може да управлява зависимости и да подобрява самочувствието на човека. Много добре помага при деца и хора с умствени увреждания.

Забелязвали ли сте как слушането на музика или рисуването (включващо драскане на нещо върху лист) ви отпуска след дълъг ден или ви помага да вземете важно решение или просто да се съсредоточите върху нещо? Ако правите същото под супервизията на професионален терапевт вие ще бъдете насочени да интерпретирате чувствата, които сте вложили във вашия дизайн или избраната музика и дори може да помогне за разрешаването идентифицираните проблеми. Проучванията също са доказали, че оцветяването, дори и от възрастен, има огромни предимства. За съжаление оцветяването и рисуването са табу в света на възрастните.

Художествената арт терапия е смес от рисуване, оцветяване, скулптуриране и почти всичко останало, което можете да си представите, че е художествено.
Музикалната терапия може да бъде смесица от свирене на музика, слушане на музика и пеене.
Танцовата терапия използва танци и движение.
Това са всички неща, които хората обичат да правят като хобита, така че защо да не го използвате, за да се подобрите и да покажете себе си малко любов?

Освен че помага на всеки да подобри емоционалното си състояние арт терапията е чудесно средство за много други неща. Тя може да помогне дори при общо заболяване. Изкуството е страхотно бягство от усещането.

Арт терапията може да помогне на човек, който има например диагноза рак. Борбата с рака изисква много физически и емоционални разходи и дори е борба за приемане на диагнозата.

Изкуството и танцът са мощни изрази на тези емоции и могат да помогнат за облекчаването на стрес, гняв и тъга.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up