Понеделник, Август 19, 2019

Нова стратегия : Министерството на здравеопазването информира гражданите, че институцията заедно с директорите на болниците във Враца и Видин, набелязаха мерки за укрепването на отделения в двете лечебни заведения, които към момента все още имат затруднения.

От съобщението става ясно, че няма да се закриват отделения, а усилията ще бъдат насочени към стабилизирането на определени структури, така че те да оказват качествена и навременна медицинска помощ на населението.

 По отношение на болницата в гр. Враца беше посочено, че няма да се закриват отделения, а дори се предвижда откриването на две нови – за инвазивна кардиология и съдова хирургия. Целта е по-комплексно обслужване на населението и увеличаване на приходите. Министър Ананиев посочи, че се водят интензивни разговори с всички банки в страната, за да може да се рефинансират задълженията на лечебното заведение. В момента почти целият приход на врачанската болница е под запор от кредитори и поради тази причина се бавят възнагражденията на медицинския персонал. "За последната година финансовото състояние на лечебното заведение е стабилизирано, няма просрочени задължения и редовно се изплащат заплатите на медицинските специалисти." , информират от Министерството.

"В момента има финансов потенциал, но той не може да бъде реализиран поради липсата на медицински персонал."

Без просрочени задължения и дори с положителен резултат работи лечебното заведение в Монтана, съобщават още от МЗ.
В монтанската болница не се предвиждат структурни промени, тъй като няма сериозни проблеми и с необходимия медицински персонал.
"Ръководството е планирало сега и увеличение на възнагражденията.", съобщават още от здравното министерство.

Ананиев посочи, че в момента Министерството на здравеопазването, НЗОК и БЛС активно работят по финализиране на новите медицински стандарти, новите алгоритми на клиничните пътеки, като успоредно с това се прави и анализ на ефекта от предвидените промени в наредбата за специализациите. По думите му всичко това ще окаже положителен ефект върху работата на областните болници не само в Северозападна България, а и в цялата страна.

От ЦЗПЗ се свързахме със съсловните организации, за да разберем становищата им по отношение на ситуацията в Северозападния регион на страната. Все още не сме получили мнението на БЛС, КНСБ и БАПЗГ, дали подкрепят или не протестите на колегите им от бранша.

"От УС на БЛС сме против раздаването на „пари на калпак“. Трябва ли и ние да протестираме, за да получим?"

"Проблемът със заплащането на здравните работници в България е голям и той се задълбочава, но решаването му не може да стане чрез протести."

"БЛС е на мнение, че времето за протести не е сега, а когато се
гласуват бюджетите на Министерство на здравеопазването и Националната
здравноосигурителна каса." 

- фрагменти от становища на БЛС от месеците март и април на 2019 г..

На въпросите ни, как БЛС биха посъветвали протестиращите да преустановят стратегията си
 и дали тези становища са актуалното им мнение - не получихме отговор. Чакаме.

От Право&Здраве ще продължим да следим всички гледни точки на ситуцията.

Очаквайте скоро становищата
или анализ на липсата на такива.Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up