Вторник, Юли 16, 2019

Правителството в лицето на Министерството на финансите, бизнесът и синдикатите не подкрепиха предложените промени за намаляване на ДДС върху храните и лекарствата, предаде БГНЕС.

Делян Пеевски от ДПС пръв повдигна темата за намаляване на данъка, в първия му работен ден в парламента след системното му отсъствие.

Последва изказване на премиера Бойко Борисов в този дух:
"Там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет.И в този мандат се дадоха толкова пари за образование, за учителски заплати, че това е капчица в морето – данъкът върху книгите".

Впоследствие обаче от ДПС обявиха, че идеята трябвало да се обмисли.

След което БСП пое темата.

Корнелия Нинова и група народни представители, предложиха промени, които предвиждат намаляване на стандартната данъчна ставка за ДДС за брашно и изделия от брашно, месо, мляко, яйца от 20 на 5% , а на лекарствата на 9%.

Финансовият министър предупреди, че ако този данък падне, трябва да се вдигнат други.

От своя страна, бизнесът предполага, че намаляването на ставката ще увеличи измамите с ДДС.

"По първата точка от дневния ред социалните партньори с изключение на КТ"Подкрепа" не подкрепят направените предложения. Правителството в лицето на министерство на финансите също не подкрепя" заяви вицепремиерът Мариана Николова.

На този линк можете да проверите данъчното облагане в страните членки на ЕС.

За сравнение Германия налага ДДС на лекарствата с 7%, Норвегия с 5% , Латвия 12 %, Литва 5%

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up