Сряда, Май 27, 2020

angelova kineziterapiaПрез последните седмици бяха организирани множество протести на медици от различни професии – лекари педиатри, медицински сестри, акушерки, фелдшери. Към протестиращите се присъедини и Асоциацията на физиотерапевтите в България, в която членуват рахабилитатори и кинезитерапевти.Те издигнаха редица искания, сред които бе настояването да получат право на самостоятелна съсловна организация извън рамките на БАПЗГ, както и да им се даде възможнос да практикуват самостоятелно без задължителния според действащото законодателство надзор от специалист по физикална и рехабилитационна медицина в рамките на рехабилитационния екип. Каква е позицията по тези теми на Българската асоциация по физикална и рехабилитационна медицина? Отговор на този и други въпроси потърсихме от нейния председател д-р Таня Ангелова. Предлагаме на вниманието ви интервюто, което тя даде специално за читателите на „Право и здраве“.

Д-р Ангелова, в последно време сме свидетели на напрежение, свързано с протестите на Асоциацията на физиотерапевтите и желанието им да обособят самостоятелна практика. Това е поводът да Ви помоля първо да обясните дали рехабилитатори и кинезитерапевти са представители на една и съща професия?

Рехабилитаторите и кинезитерапевтите имат близки учебни програми, поради което, работейки в лечебните заведения, често изпълняват едни и същи функции.

 Рехабилитаторите са получили образованието си в медицинските колежи към медицинските университети. Кинезитерапевтите са кадри на Националната спортна академия, Югозападния университете Неофит Рилски”, Русенския университет „Ангел Кънчев” и, в последните години - на ФОЗ на МУ-София. В основата на обучението им стои програмата на рехабилитаторите.

Когато Асоциацията на физиотерапевтите, обединяваща рехабилитатори и кинезитерапевти представи в публичното пространство исканията за единен статут и самостоятелна практика, един от аргументите, които бяха изтъкнати бе значителния по обем хорариум от базисни дисциплини - анатомия и физиология, предклинични - патоанатомия и патофизиология, и клинични дисциплини, които се изучават в рамките на бакалавърската и магистърската степен, а така също и фактът, че те се преподават от хабилитирани медицински лица. Достатъчни ли са тези знания, за да могат кинезитерапевтите и рехабилитаторите да практикуват сами без риск за пациентите?

Ще Ви отговоря по следният начин: Кога лекарят може да разкрие индивидуална практика? След като издържи успешно изпита си за специалност! В тази връзка искам да поясня: минималният период на обучение на един лекар е 6 години с хорариум от близо 5 000 часа. След което трябва да специализира минимум 4 години за да се яви на изпит за специалност. Тогава той може да разкрие самостоятелна индивидуална практика по физикална и рехабилитационна медицина. Разбирате, че става дума минимум за 10 години обучение.

Каква е ситуацията при кинезитерапевтите. Те завършват магистърската си степен след обучение от 6 години и хорариум от близо 2 400 часа.

Въпреки продължителното си обучение и множество специализации, много често лекарите се сдружават, защото е по-лесно да са в екип, а не да работиш самостоятелно.

Когато човек не разбира голямата отговорност, той поема неоправдани рискове.

Кинезитерапевтите имат ясен статут. Те работят в системата на здравеопазването под ръководството на лекаря със специалност по физикална и рехабилитационна медицина, самостояттелно в спортните центрове и клубове, в СПА и уелнес направлението на туризма и на други места.

Разрешена ли е самостоятелната практика на тези специалисти в ЕС?

Ще Ви отговоря с думите на един гост от Европейската асоциация на кинезитерапевтите на конгреса на кинезитерапевтите в София през 2012 г.

Той посочи, че когато стане въпрос за разходване на държавен финансов ресурс т.е. пари от здравна каса, кинезитерапевтите са задължени да работят в рехабилитационен екип, който се ръководи от лекар специалист по физикална и рехабилитационна медицина.

Не е тайна, че кинезитерапевти и рехабилитатори практикуват обаче без лекарски надзор в СПА и уелнес центрове, в салони за йога терапии, масажни студиа, фитнес центрове и дори по домовете. Позволено ли е това според действащата нормативна уредба или са необходими законови промени?

Наредба 2 от 2016 г. на Министерството на туризма регламентира дейността на кинезитерапевти и рехабилитатори в СПА и уелнес центровете. Те работят, както вече казах, със здрави или условно здрави хора. Тяхната дейност в тези центрове е свързана предимно с прилагането на различни масажни приоми, съчетани с използването на козметични продукти.

Какви действия ще предприеме Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина, за да изрази позицията си пред институциите?

Вече дадохме пресконференция в БТА, за да изразим категоричното си несъгласие с исканията на Асоциацията на физиотерапевтите за промяна на статута им, както и да обясним на обществеността какво представлява медицинската рехабилитация. Обяснихме от какви специалисти се формира рехабилитационният екип и как функционира. Колеги посочиха колко опасно е да се провежда „лечение“, без то да е назначено от лекар и проведено под негово наблюдение и непосредствен контрол. Ето защо апелираме към хората да бъдат внимателни на кого са доверяват, защото само и единствено лекарите могат да лекуват.

Разговора води: Невена Попова 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Христо · преди 2 месеца
  Абсолютно манипулативно интервю. Ето и фактите: Самостоятелна практика в Европа могат да имат физиотерапевтите (рехабилитатори и кинезитерапевти) в почти всички страни от западна Европа (Германия, Франция, UK и т.н.) и то БЕЗ да се налага задължително да имат за ръководител Лекар по Физикална и рехабилитационна Медицина (към които спада Д-р Ангелова). Физиотерапевтите в Германия работят с направления от всички здравни каси, като за да отиде пациент на Физиотерапевт е необходимо направление от КАКЪВТО И ДА Е ЛЕКАР. Оттук идва раздразнението на лекарите по физикална и рехабилитационна медицина в България, които си мислят, че някой ги прескача. Хора, ако сте добри специалисти никой няма да избяга от вас! Свикнете, че в Европа се работи така. В Нидерландия и скандинавските страни дори физиотерапевтите директно работят с пациентите и това се поема от застрахователните компании. В САЩ също в по-голяма част от щатите има директен достъп на пациентите до физиотерапевт!
  Отделно факти: Конгрес на кинезитерапевти имаше 2011г, а не 2012 както твърди Д-р Ангелова. И според вас как един физиотерапевт в Европа работи без лекарски контрол като той на практика е дошъл при физиоерапевта с направление от лекар, както е в Германия. Стига с манипулации!
 • Публикуването на коментара е спряно.
  Димитър Христев · преди 10 месеца
  https://www.wcpt.org/news/norwegian-direct-access-jan18 Колегите ни Физиотерапевти (кинезитерапевти и рехабилитатори разпознати от ЕСКО) в Норвегия вече могат да се похвалят с директен достъп. С други думи в моята родина мога да извършвам самостоятелно козметични процедури, но ако отида в Норвегия и ми признаят рехабилитаторската диплома, мога да работя директно без надзор на лекар и без диагноза и направление от лекар-специалист или направление от личен лекар. Във Великобритания пък бих могъл да работя самостоятелно само с диагноза от всеки специалист, както и направление от личен лекар без никакво назначаване на процедури от тяхна страна.Също да извършвам ставна ехография, да поставям вътреставни инжекци, да назначавам образни изследвания, да изписвам ограничени групи от лекарства и фармацевтите ще изпълняват рецептите ми. Всичко това влиза в знанията и компетенциите на един терапевт с формат от обучение 3-5 години. Да, колегите ни лекари по физикална и рехабилитационна медицина се опитват се да пробутат на гражданите, че само лекар е подходящия кадър за тяхното възстановяване, но по света отдавна са стигнали до извода, че изброените отговорности могат да се изпълнят от физиотерапевт, който е представител на здравна професия напълно различна от лекарската.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up