Четвъртък, Август 22, 2019

judge1Върховният административен (ВАС) съд отхвърли жалбата на управителя на НЗОК срещу решение Комисията за защита от дискриминация (КЗД) от 2015 г., с което e установено, че пациентите сък сколиоза са поставени в положение на фактическа дискриминация.

КЗД е определила, че с неосигуряването на пълно или частично заплащане на имплантируеми медицински изделия във връзка с лечението на пациенти със сколиоза, касата е нарушила Закона за защита от дискриминация.

 

Препоръчано е на министъра на здравеопазването и на управителя на НЗОК да предприемат необходимите мерки за премахване на фактическата дискриминация, в която се намират лицата, нуждаещи се от употреба на необходимите медицински изделия, и в частност на лицата с вродени и придобити изкривявания на гръбначния стълб, нуждаещи се от поставяне на имплантируеми медицински изделия, посредством пълното им или частично заплащане.

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд - София-град, което потвърждава решението на КЗД и окончателно задължи НЗОК да плаща за лечението и имплантите на пациенти със сколиоза.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    С. Гордеева · преди 4 месеца
    Благодаря! За мен беше важно да знам, че някой се бори за правата на болните от сколиоза! Ще продължа битката на г-на!Корсетите са така необходими за лечението на сколиоза при децата! Малките пациенти са обречени без тях, а те не се поемат от касата и родителите се принуждават да ги закупят сами, ако имат средства.
  • Публикуването на коментара е спряно.
    Нед · преди 4 месеца
    Благодаря Ви, че публикувахте тази важна информация, която касае здравето и живота на много хора болни от сколиоза в България ! Бъдете здрави ! Н. Ангелов
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up