Здраве

 • Променят дирекциите в МЗ

  Промени в структурата на Министерството на здравеопазването се залагат с предложени изменения в Устройствения правилник на ведомството. С тях броят на заместниците на здравния министър се намаляват отново на трима.

 • К. Петков: От днес трябва да засилим нивото на ваксинация

  От днес нататък трябва да вдигнем нивото на ваксинация, ако искаме бизнесът да е отворен, децата да са на училище, болниците да не са пълни. Това заяви премиерът Кирил Петков на откриването на срещата Power Summit.

 • Международен опит в гражданския контрол над публичното здравеопазване

  Това е международен проект, включващ две неправителствени организации от България и Азербайджан - Демократични институции и човешки права, Център за защита правата в здравеопазването
  Неправителствените организации в България и Азербайджан имат коренно различни политически условия за работа. Развитието на демокрацията в България, позволява на НПО да имат много по-активна роля във формирането на политики и в гражданския контрол над администрацията. Значително по-големи са и възможностите за финансиране от различни донорски организации, в това число и от ЕС.

 • Предизборните обещания в здравеопазването октомври 2022

  Много обещания или никакви обещания, какво планират за здравеопазването политическите партии. Някои от бъдещите представители на народа, голяма част от които и досегашни такива, са подготвили програми достойни Оскар, други са били по-обрани, трети пък все още не са готови с обещанията.

 • Само с повече пари, по-добро здравеопазване не става

  Според годишните данни по консолидираната фискална програма на министерството на финансите, публичните разходи за здравеопазване през последните 10 години са се увеличили повече от два пъти. През 2012 година публичните разходите са били в размер на 3 милиарда и 303 милиона лева. През 2021 година те вече са 7 милиарда и 221 милиона лева.

 • Здравеопазването е лошо, защото парите са малко. Дали?

  Когато се заговори за здравеопазване и за необходимостта от реформи съществен е въпроса какви са причините за състоянието на здравната система, защото от това зависи какви мерки трябва да се предприемат. При дългогодишните обсъждания, в резултат на непознаване на здравната системна и неразбиране на основни организационни и икономически принципи, в обществото се наложиха няколко заблуди,

 • Д-р Кацаров: Трябва ли здравната вноска да се увеличи на 12%?

  Председателят на Българският лекарски съюз д-р Иван Маджаров предложи здравната вноска да се увеличи от 8% на 12%.

 • Добрият сън удължава живота

  Добрият сън може да изиграе роля в поддържането на вашето сърце и цялостното здраве, и може би дори в това колко дълго живеете, според ново изследване, представено на годишната научна сесия на Американския колеж по кардиология заедно със Световния конгрес по кардиология.

 • ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приеха законодателна програма. Здравеопазването не е приоритет

  Коалициите ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обявиха, че са се споразумели за законодателната програма на Народното събрание.

Нашият офис се намира тук:

АНКЕТА

Очаквате ли здравеопазването да се подобри след изборите?

Туитър

ЦЗПЗ
Покана за церемония по връчване на награди за конкурса за студенти по медицина https://t.co/pgjSmytLTj
ЦЗПЗ
Търговска сделка ли е аутопсията? https://t.co/y7k2amLU59
ЦЗПЗ
Ядат ли пациентите прави, като коне в коридора и кое не е наред с психиатричната помощ у нас? https://t.co/IErRrPdpVu
ЦЗПЗ
Изтече срокът а подаване на документи. Започва оценяване на кандидатите за наградата Александър Дърводелски https://t.co/Dp4jeJ4TKN
Follow ЦЗПЗ on Twitter