Рак на гърдата

 • Безплатни консултации на пациенти с доброкачествени и злокачествени образувания на млечните жлези в УМБАЛ „Софиямед“

  Клиниката по хирургия на УМБАЛ "Софиямед" стартира безплатна кампания за консултиране на пациенти с доброкачествени и злокачествени образувания на млечните жлези от хирург. Инициативата е по повод международния ден на жената-8 март и нарастналото търсене на консултации от страна на пациентки, диагностицирани с доброкачествени и злокачествени заболявания на млечната жлеза, съобщиха от болницата.

 • Естрогенова терпия при ресизтентен рак на гърдата

  Изследователи от центъра за изследване на рака Dartmouth-Hitchcock's Norris Cotton се надяват да направят естрогенната терапия по-достъпна възможност за лечение на пациенти с рак на гърдата, които биха могли да се възползват от нея.

 • Спират продажбите на лекарство за лечение на онкологични заболявания

  Фирма Фармадвайс, която е упълномощен представител на испанската фирма Accord Healthcare информира, че планирано преустановява продажбите на лекарствения продукт Docetaxel Accord 20 mg/1 ml концентрат за инфузионен разтвор с международно непатентно наименование Docetaxel

 • Хормоните играят жизненоважна роля в развитието на рак на гърдата.

  Изследване на Университета по медицина и здравни науки в Ирландия предоставя по -добра представа за ролята, която хормоните играят за развитието на рака на гърдата. Новите открития биха могли да подобрят лечението на рак на гърдата, като подпомогнат клиницистите при оптимизиране на индивидуалните грижи за пациентите и подобряване на общата преживяемост на пациентите.

 • Прилагат нов метод за изследване на рак на гърдата

  Нов метод за изследване на рак на гърдата открива различни промени в гърдата на жената както злокачествени, така и други възпаления в млечната жлеза.
  "Това е контактна термография, напълно безвреден метод, безболезнен и не зависи от възрастта на жената или от структурата на гърдите - съобщава БНР

 • EMA одобри иновативативен медикамент за тройно негативен рак на гърдата

  EMA препоръча издаване на разрешение за употреба в Европейския съюз (ЕС) за Trodelvy (сацитузумаб говитекан), лекарство за лечение на възрастни пациенти с нерезектабилен или метастатичен тройно негативен рак на гърдата, който е лекуван с две или повече предишни системни терапии, поне една от тях за напреднало заболяване.

 • Скрининг за рак на гърдата

  breastЦентър за защита правата в здравеопазването провежда години наред профилактични прегледи за рак на гърдата в малки и отдалечени населени места.
  Кампанията се проведе благодарение на подкрепата на Ротари Интернешанъл, които дариха подвижен мамограф, Фондация Моята млада България, Райфайзен банк, частни дарители, общини и други.
  В рамките на кампанията са извършени 18877 прегледи в 77 общини. Открити са 192 карцинома, 652 кисти и 323 аденома. Всички диагностицирани жени са били насочвани за допълнителна диагностика и лечение към специализирани лечебни заведения. 

  Справка за извършени прегледи по години и общини:

 • Течната биопсия - нови възможности за откриване и проследяване на рака

  Течната биопсия, на серумни проби, взети от пациенти с рак на гърдата, може да предостави все по-точна информация за прогресията на рака и да даде възможност за по-ранно откриване на рецидив, показва ново проучване от Университета на Източна Финландия и Университетската болница Куопио. Резултатите са публикувани в списание Cancers.
  Известно е, че клетките на туморите на гърдата се различават, както по генетични, така и по биологични свойства. Това явление е известно като интратуморна хетерогенност. От гледна точка на лечението на рак, интратуморната хетерогенност е основно предизвикателство, тъй като раковите клетки с различни биологични свойства могат да имат различен отговор на лечението.

 • Наднорменото тегло при пациенти с рак на гърдата може да компрометира лечението

  Ново проучване от университета в Саутхемптън разкри, че „подобни на корона структури“ около туморите на гърдата при пациенти с наднормено тегло и затлъстяване могат да попречат на техния отговор към терапията.
  Резултатите от това проучване потенциално могат да бъдат използвани за подобряване на персонализираното лечение на пациенти с HER2-позитивен рак на гърдата.

 • "Какво по-голямо наказание…"

  „Какво по-голямо наказание от заболяване, което е предотвратимо, а ние го откриваме в труден момент – труден и за лечение, по-големи трудности ще създадем и за нас самите, и за семейството си, и на лекуващите ни лекари.“ – думите са проф. Сербезова, като част от отговор на въпрос oт интервю от преди няма и два месеца. И макар че на пръв прочит звучат точно на място, всъщност се разминават с реалността и политиките на подопечното и министерство.

 • Често срещана мутация на ген при HER 2 позитивни тумори на гърдата, може да се окаже обещаваща при лечението на този вид рак

  PIK3CA е ген, който произвежда ензим, наречен PI3K, който участва в много важни клетъчни функции. Когато PIK3CA мутира обаче, това може да накара ензима PI3K да стане свръхактивен и да причини растеж на раковите клетки.
  Изследователите отдавна знаят, че PIK3CA е един от най-често мутиралите гени при рак на гърдата и наскоро публикувано изследване показва, че мутациите на PIK3CA също водят до терапевтична резистентност при HER2-положителен рак на гърдата.

 • Ракът на гърдата може да се върне и след дълга ремисия

  Смъртта на австралийската суперзвезда Оливия Нютън-Джон привлече вниманието към един от етапите на развитие на рака на гърдата- метастататичен рак на гърдата. Нютън-Джон за първи път е диагностицирана с рак на гърдата през 90-те години и е била 25 години в ремисия. Когато ракът се завръща през 2017 г., с метастази в гръбначния й стълб, тя насърчава към по-голяма осведоменост на обществото за етапите на болестта.
  Въпреки че е необичайно ракът да се завърне след повече от две десетилетия в ремисия, това е възможно, поради което е важно за жените и всеки, който е имал рак преди, да бъде в крак с рутинните изследвания, казва Пат Халпин-Мърфи, президент и основател на Коалицията за борба с рака на гърдата на Пенсилвания, САЩ.

 • Изследователите преодоляват механизмите на резистентност към лечението при един от най-агресивните видове рак на гърдата

  Микросредата около туморите при HER2 позитивния рак на гърдата ги защитава и способства развитието на резистентност към най-широко използваното лечение, моноклоналното антитяло трастузумаб. Определен тип клетки в тази микросреда, фибробластите, играят ключова роля в този процес.

 • Откриха механизма, по който след години се активират клетки от рак на гърдата

  Учените са открили защо раковите клетки на гърдата, които са се разпространили в белите дробове, могат да се „събудят“ след години, образувайки нелечими вторични тумори.

  Изследването, финансирано от Breast Cancer Now, разкрива механизма, който задейства тази „бомба със закъснител“ при рак на гърдата и предлага стратегия за нейното обезвреждане.

Нашият офис се намира тук:

АНКЕТА

Очаквате ли здравеопазването да се подобри след изборите?

Туитър

ЦЗПЗ
Покана за церемония по връчване на награди за конкурса за студенти по медицина https://t.co/pgjSmytLTj
ЦЗПЗ
Търговска сделка ли е аутопсията? https://t.co/y7k2amLU59
ЦЗПЗ
Ядат ли пациентите прави, като коне в коридора и кое не е наред с психиатричната помощ у нас? https://t.co/IErRrPdpVu
ЦЗПЗ
Изтече срокът а подаване на документи. Започва оценяване на кандидатите за наградата Александър Дърводелски https://t.co/Dp4jeJ4TKN
Follow ЦЗПЗ on Twitter