Имунология

 • Препоръки на Експертния съвет по "Клинична имунология" относно ваксиниране срещу COVID-19

  Препоръки на Експертния съвет по медицинската специалност „Клинична имунология“ относно ваксиниране срещу COVID-19:

  "От имунологична гледна точка лицата с автоимунни, онкологични, имунодефицитни и други придружаващи заболявания МОГАТ ДА СЕ ИМУНИЗИРАТ при условие, че:
  1. имат компетентна имунна система с възможност за иницииране на очакваната имунна реакция срещу ваксиналния продукт;

 • Проф. Чорбанов: Кампанията за имунизация у нас е изключително стихийно организирана

  "Много често получавам критики, най-вече от среди, близки до властите, че се всява едва ли не някаква разнопосочност на мнения и коментари, но аз помня, че живях в едни години, в които нямаше разнопосочност... Всички общества, които имат претенции, че са узрели и готови да се развиват, са склонни да имат избор. А пък изборът предполага достигане до собствено мнение на базата на информация. В света не всичко е само едноцветно." Това каза пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН.

 • Проф. Чорбанов: Видя се, че корпоративните интереси са по-силни от политическите

  "За пореден път се видя, че корпоративните интереси са доста по-силни от политическите. Фирмата "Х" казва, че няма да достави ваксината и толкова". Това заяви пред bTV проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН. Той бе категоричен, че „зелените коридори“, създадени за желаещите да се ваксинират, всъщност са другото име на хаоса,

 • Проф. Кюркчиев: Правилно е отварянето на заведенията, не и спирането на плановия прием

  "Трябва да се прави разлика между зараза и заболяване. Не съм чул от милионите ваксинирани хора срещу Covid-19 да има някой, който да е развил тежко заболяване от коронавируса". Това каза пред БНР имунологът проф. Доброслав Кюркчиев, ръководител на лабораторията за клинични изследвания на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

 • Проф. Чорбанов: Това е един огромен експеримент

  В имунологията 1 + 1 никога не е 2. Първото правило, което беше нарушено бе, че се направи масова имунизация в условията на пандемия. Вирусът търси перфектен начин да заобиколи ваксината. Това заяви проф. Андрей Чорбанов от Института по микробиология към БАН в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

 • Френските власти съобщиха, че са открили нов щам на коронавируса

  В района на Бретан в Северозападна Франция е открит нов, неизвестен досега щам на коронавируса. Това съобщиха от Главното управление за здравеопазването на републиката, предава TACC, цитирана ИА Фокус
  Отделът отбелязва, че „нов щам е идентифициран в резултат на огнище в болница в Ланион в департамента Кот д’Армор“.

 • Проучване търси каква доза от коронавируса води до повторно заразяване

  Във Великобритания започва ново проучване, при което млади хора, които вече са прекарали Covid-19, ще бъдат изложени за втори път на вируса, за установяване как реагира тяхната имунна система, съобщи Скай нюз. Това ще стане срещу заплащане.

 • Моноклоналните антитела – същност и приложение

  В медийното пространство все повече се чува споменаването на моноклонални антитела. Извършва се оценка на данните на няколко моноклонални антитела, които ще бъдат терапевтични възможности в следващите месеци, клиничните изпитвания на данните показват намаляване на хоспитализациите и смъртността при инфекцията от Covid-19.

 • Проф. Елисавета Наумова: Изключително важно е да проверим имунния отговор след ваксиниране или преболедуване

  България не е стигнала колективен имунитет срещу COVID-19. Това заяви пред БНТ националният консултант по клинична имунология проф. Елисавета Наумова. "Не бих се ангажирала с никакви цифри, тъй като това е работа на епидемиолозите, които да изчислят и да кажат какво се случва с броя на преболедувалите и ваксинираните. Защото и двата вида хора, или по-голямата част от тях, имат постваксинален имунитет", поясни проф. Наумова.

 • Нов тест изследва клетъчния имунитет при Ковид

  Нов високонадежден тест ще могат да си направят пациентите в Пловдив и София. Резултатите дават яснота каква е клетъчната памет на преболедувалите COVID-19 и дали при следваща среща с вируса организмът ще може да реагира адекватно.

 • Гърция докладва 6 случая на Ковид-варианта Мю

  Шест случая на новия щам на Covid - "Мю" бяха потвърдени в Гърция, съобщава интернет изданието на вестник "Катимерини".

  Здравните власти са установили наличие на мутиралия вариант на коронавируса в проби, взети на международното летище "Елефтериос Венизелос" в Атина, както и в област Атика и в северните райони на полуостров Пелопонес.

 • Проф. Кюркчиев: Ваксината безспорно е най-добрият начин за решаване на проблема

  Ваксината за момента безспорно е най-добрият и много близък начин за решаване на проблема. Факт е, че има процент от хора, които не изграждат имунитет, но това не е нещо необичайно. Това каза имунологът проф. Доброслав Кюрчкиев пред БНТ.

 • Проф. Радка Аргирова: Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет

  Кривата на нарастване и спадане на антителата е съвсем нормална. Има такава крива. Антителата спадат, но това не значи, че няма имунитет. Това заяви пред БНТ" вирусологът проф. Радка Аргирова.

 • Д-р Велизар Шиваров: Доказано е, че дори преболедувалите имат допълнителна полза от ваксинирането.

  Не всеки ваксиниран разпространява вируса. Теоретично хората, които са ваксинирани, имат по-малък вирусен товар. Това заяви в "Денят започва" имунологът д-р Велизар Шиваров.

 • Проф. Кюркчиев: Имуностимулиращите средства биха могли да навредят

  „Това, което не бива да се приема, са средства, стимулиращи имунната система. Всеки витамин има различен спектър от действия. За витамин D - той не е имуностимулиращ и е добре да се пие. Трябва приемът да става обаче под някакво предписание, а не хаотично след информиране в интернет”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” проф. д-р Доброслав Кюркчиев от Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ ‘Св. Иван Рилски”.

 • Нова крачка в развитието на имунотерапията при рак

  Изследователи от Института Слоун Кетеринг, САЩ, съобщават в списание Nature, че наскоро открит нов елемент ("войник") на имунната клетка, може да бъде добра мишена за имунотерапия, като поражда надежди, че може да помогне за повишаване на процента пациенти, които реагират на лечението.
  Новите клетки, които учените са нарекли вродени Т-клетки убийци, се различават по забележителни начини от конвенционалната цел на много имунотерапии - цитотоксичните (известни още като "убийци") Т-клетки. От една страна, те не се изтощават от продължителна активност, както правят цитотоксичните Т-клетки. И второ, те могат да проникнат по-дълбоко в тъканите, където се крие ракът. Тези уникални свойства ги правят привлекателни като цел за имунотерапия.

 • 100% ремисия с имунотерапия при пациенти с рак на ректума

  Всички 14 пациенти с напреднал рак на ректума с генетични мутации, наречени дефицит на поправка на несъответствия (MMRd), които са получили имунотерапия с лекарството Jemperli (dostarlimab - Достарлимаб) на GlaxoSmithKline (GSK), са влезли в ремисия, без нужда от химиотерапия или операция.
  Jemperli е анти-PD-1 моноклонално антитяло.

 • Комбинация от медикаменти може да увеличи преживяемостта сред пациенти с рак на белия дроб

  Напредналият недребноклетъчен рак на белия дроб представлява 84% от всички случаи на рак на белия дроб. Американското онкологично дружество изчислява, че през 2022 г. ще има около 236 740 нови случая на рак на белия дроб и около 130 180 смъртни случая само в САЩ.
  Наскоро изследователи проведоха рандомизирано проучване фаза II на комбинация от лекарства: рамуцирумаб и пембролизумаб.

 • Ново откритие за ролята на гентични маркери при лечението на рак на белия дроб

  Ракът на белия дроб е най-смъртоносната форма на рак, като се смята, че причинява 1,8 милиона смъртни случая по света.
  Лечението на състоянието се подобри през последните години - и ново проучване на университета Edith Cowan откри как да го направи още по-ефективно.
  Имунотерапията се очертава като основно оръжие в битката срещу недребноклетъчния рак на белия дроб, който представлява 80-85 процента от всички диагнози на рак на белия дроб.
  За съжаление лечението може да има и сериозни нежелани последици за пациентите. Около 74% от тях може да страдат от заболявания на имунната система.

 • Ново лекарство за пациенти с мултиплен миелом

  EMA препоръча условно разрешение за търговия в Европейския съюз (ЕС) за Tecvayli (теклистамаб) за лечение на възрастни пациенти с рецидивирал и рефракторен мултиплен миелом, които са получили поне три предходни терапии, включително имуномодулатор, протеазомен инхибитор и анти-CD38 антитяло, при които заболяването се е влошило след последното приложено лечение.

Страница 1 от 2

Нашият офис се намира тук:

АНКЕТА

Очаквате ли здравеопазването да се подобри след изборите?

Туитър

ЦЗПЗ
Покана за церемония по връчване на награди за конкурса за студенти по медицина https://t.co/pgjSmytLTj
ЦЗПЗ
Търговска сделка ли е аутопсията? https://t.co/y7k2amLU59
ЦЗПЗ
Ядат ли пациентите прави, като коне в коридора и кое не е наред с психиатричната помощ у нас? https://t.co/IErRrPdpVu
ЦЗПЗ
Изтече срокът а подаване на документи. Започва оценяване на кандидатите за наградата Александър Дърводелски https://t.co/Dp4jeJ4TKN
Follow ЦЗПЗ on Twitter