Събота, Декември 14, 2019

drugs exportЗа по-малко от 7 месеца – от април до октомври 2018 г. в Европа са конфискувани лекарства на стойност над 165 млн.евро, съобщи пресслужбата на Европол. По данни на организацията за сътрудничество между полицейските служби на европейските страни благодарение на координираните действия на правоприлагащите, митническите и здавните власти на 16 държави за този период са били иззети над 13 млн.лекарствени дози в рамките на съвместната операция MISMED 2, насочена към незаконния трафик на лекарства.

От Европол отчитат сериозен успех на операцията, която е била ръководена от Националната жандармерия на Франция и финландската митническа служба Tulli с активната подкрепа на Коалицията за престъпления на интелектуалната собственост на Европол (IPC3). Така в рамките на MISMED 2 са били осъществени 435 ареста и иззети вещи на стойност 168 млн. евро, в това число 13 млн. единици, равни на 1,8 тона лекарства.

„Бяха прекъснати 24 организирани престъпни групи и възстановени активи на стойност 3,2 милиона долара“, информират от Европол.

Оттам изразяват мнение ,че все повече държави в Европа осъзнават заплахата от незаконния трафик на лекарства и се включват в общите действия, насочени към преодоляване на проблема. Тази година 7 нови страни - Белгия, България, Кипър, Литва, Португалия, Сърбия и Украйна са се присъединил към първите 9 държави-членки на ЕС - Финландия, Франция, Гърция, Унгария, Ирландия, Италия, Румъния, Испания и Великобритания, които са поставили началото на общата борба с нелегалното разпространение на лекарства.

Злоупотребата с лекарства е сериозен и нарастващ проблем, който трябва да бъде решен на европейско равнище, смятат от Европол. По мнението на експертите организираните престъпни групи все повече се обръщат към тази дейност, тъй като тя осигурява много високи печалби за извършителите при относително ниски рискове за разкриване и невисоки наказателни санкции.

Тази година разследванията са показали, че трафикът обхваща не само опиоидни лекарства, но също така и фармацевтични продукти, използвани за лечение на други заболявания, като рак и сърдечно-съдови болести. Броят на фалшифицираните продукти, които са предмет на трафик, също се увеличава, сочат данните на Европол.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up