Четвъртък, Януари 23, 2020

lekarstva200Грипна епидемия от днес за област София и Пловдив. Районите в страната под  капана на епидемията достигнаха 12. Как да се лекуваме, ако ни хванем грип , какви  комбинации на лекарства да избягваме?

Професор Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация  коментира в студиото на БНТ, че не всяко заболяване е вирусно, но в този сезон е грип. При същинския грип хората трябва да се консултират с лекар. При този случай се прилага противовирусно лечение, което за грип има.  В нашите ръце е как да повлияем на основните симптоми- с температуропонижаващи средства и медикаменти, които се комбинират.

Температуропонижаващите лекарства биха ни накарали да се почувстваме по-добре само за  определен период, защото те не могат да повлияят на инфекциозния причинител.

 

Проф.Момеков препоръча да четем съставките на медикамента,които използваме, защото някои съдържат един и същ състав и така бихме се предозирали. Парацетамолът  при големи дози, може да доведе до  чернодробно увреждане.

В комбинирани продукти, които съдържат температуропонижаващо средство има и антихистамин. Това противоалергично средство  те прави по-отпуснат и в комбинацията му с алкохол трябва да се избягва – посочи още професор Момеков.

Много често се предписва антибактериално средство само за спокойствие на родителите, че детето ще вземе медикамент.

,,Лекар може да каже имаме ли  нужда или не от антибиотик. Но когато говорим за същински грип или за вирусна инфекция, това е все едно да пръскаме един плъх с отрова за хлебарки’’- сподели още председателят на БНДФ. Вирусите и бактериите не се повлияват от едни и същи лекарства. ,,Тази практика е нещо, което трябва да се опитаме да изкореним’’.- заяви още той.

В грипен период проф.Момеков препоръча да спазваме всички основни препоръки на експертите, а при първи симптоми да потърсим лекарска помощ, за да подобрим значително хода на заболяването,което ще намали риска от иначе тежките усложнения. 

Вижте още във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up