Петък, Ноември 22, 2019

bacteriaУчени от университета Браун - американски частен университет , намиращ се в град Провидънс, щата Род Айлънд, САЩ, получиха нов вид антибиотик, който е ефикасен към метицилин-резистентни стафилококи, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от
БТА. Антибиотикът е тестван успешно в изпитания с мишки.
Десетилетия след въвеждането на антибиотиците през 20-те години на миналия век, някои тежки болести, предизвиквани от инфекция с бактерии се превърнаха в лесно лечими. Бактерите обаче еволюират и се изменят.

След като веднъж се срещнат с антибиотик, клетките им могат да мутират и да станат устойчиви на антибиотика. Тези оцелели бактерии се размножават и се появява нов клас резистентни резистентни на антибиотици супербактерии. Колкото повече антибиотици пием, толкова по-бързо бактериите развиват стават резистентност. Затова здравните власти призовават антибиотиците да се предписват разумно. Някои стафилококови бактерии - метицилин-резистентният стафилокок, вече са устойчиви на почти всички антибиотици. Те са едни от най-честите причинители на вътреболнични инфекции - около 30 процента от тях. Тъй като повечето пациенти са с отслабен имунитет, инфекцията се предава лесно и в много случаи може да причини смърт.
Новото лекарство разрушава външния слой на бактериите и пречи на развитието на резистентност.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up