Неделя, Декември 08, 2019

бнтМораториумът за финансиране на нови лекарства, дейности и болници предизвика гневна реакция на пациентски организации, а д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация и д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз, коментираха какво мислят по темата пред БНТ. Относно мораториума за лекарствени средства д-р Грозев каза, че е изключително важен за пациентите и лекарите.
„От юли месец предложихме да се въведе един стриктен принцип да се плануват в оптимална степен новите лекарствени средства, молекули, за да могат те да бъдат планирани и да влязат в следващия бюджет, за да може да се контролират разходите и да се регулират харчовете за тези лекарствени средства. Единственият сектор, който не се регулира, това са лекарствата”, обясни председателят на БЛС.

Д-р Иван Вецев заяви, че няма как една система да работи, ако няма добър финансов контрол, но се получава едно наказание към пациента.
„Това е една нова бариера до достъпа им за лечение. Ако погледнем мораториума като един медал, той има две страни - за пациентите, които ще бъдат ощетени и то много. От друга страна мораториумът при всички случаи не решава проблема. Това е категорично. Той го задълбочава. Това е отлагане на едни финансови разходи за следващата година. Когато има пациенти, които няма да дочакат отпадането на мораториума, а иновациите ще продължат да се натрупват, тогава ще изникват два въпроса - въпросът няма да е кой, а ще се пита защо и как да намерим пари, за да финансираме здравеопазването, така че пациентите да имат по-добър достъп”, допълни той.
Според него трябва да се намерят други начини да се реши този проблем, като се надява да избегнат модела на Румъния, при който по думите му са се оказали пред затворена врата от къде да намерят средства да финансират лечението на пациентите след наложения мораториум.
„Когато едно здравеопазване е недофинансирано и когато парите, които внасяме като здравни вноски, отиват директно в бюджета на държавата, проблемът ще продължи да съществува”, каза д-р Вецев.
Вижте подробности във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up