Петък, Декември 13, 2019

ДечевДиректорът на университетската болница „Свети Иван Рилски” д-р Дечо Дечев коментира пред Телевизия Европа защо човекът, дълги години отговарящ за държавния бюджет, бе избран да поеме един от най-трудните постове в държавата. Той не се притеснява, че здравното министерство се поема не от лекар и мисли, че не е лошо да се опита, още повече че човекът, който прави Бюджет 2018 сега ще има възможност и да го изпълни. Кирил Ананиев е едва третият министър на здравеопазването след 1990 година, който не е лекар.
„Един от най-големите проблеми е доколко средствата могат да покрият всички нужди, за да може този сектор да покрие качествен медицински продукт и вторият голям проблем е тяхното рационално изразходване“, заяви д-р Дечев.

Той обясни, че е време Българският лекарски съюз да постави категорично исканията на съсловието, защото неговата роля е да бъде коректив. Според него обаче това, което се случва през последните години в никакъв случай не може да се каже, че БЛС е коректив, а е по-скоро организация, която влезе в ролята на изпълнител на партийни и корпоративни цели, но не и на тези, които касаят лекарското съсловие.
„Не знам доколко паралелният експорт е най-важният проблем в сектора. Трябва да е ясно, че в този вид бизнес първото нещо е бизнеса да е легален, но за съжаление у нас този вид бизнес влиза в действия, които вредят на системата. Това, което беше анонсирано до момента, е че предстоят мерки, които да позволят на легалния бизнес в паралелния експорт да продължи да действа, докато ще се предприемат мерки за този, който не влиза в тази група, да бъде ограничен до минимум“, каза директорът на университетската болница.
Той изрази категорично мнение, че Здравната каса трябва да се демонополизира. Д-р Дечев изказа съмнение, че ще има реформи във вид, който той мисли, че трябва да има реформи, т.е. когато се говори за реформа, трябва да се промени модела, в който съществува здравеопазването, а той не очаква такива действия. Според него по-скоро ще има действия в посока на това да се направи опит да се изчистят всички негативи, които бяха към този модел, който влезе в сила през 2000 г. Той не очаква действия в посока на това болниците или част от тях да не бъдат търговски дружества, да се ограничи правото на пациента на избор, т.е. всеки от нас има право да избира в коя болница да се лекува и да се ограничи принципа, на който се действа в момента – приходът  да се формира на база обем извършена дейност. Това за него означава реформа и ако се променят някои от тези неща, може да се говори за реформа.
Целия разговор вижте във видеото:

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up