Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

В хода на предизборната кампания най-често чуваме обещания за повече пари за здравеопазване, образование и пенсиите. Тези сектори се сочат като основни приоритети в програмата на почти всички партии. Оказва, се обаче, че са приоритетни само на думи. Това се доказва, с данните за държавните разходи по сектори, защото ако един сектор е приоритетен, то логично е да се очаква държавата да отделя за него относително най-много средства.

Всяка година в Народното събрание се обсъждат параметрите на държавния бюджет. Всички искат да получат по-голям дял от държавните разходи. оже да се чуят всякакви аргументи защо за даден сектор трябва да се дадат повече пари.

Няма универсални обективни критерии кой сектор каква част от държавните разходи трябва да получи, което позволява да се спекулира с числата.
Има обаче един метод, който ще ни позволи да се ориентираме кои бюджетни сектори са облагодетелствани и кои ощетени от гледна точка на държавния бюджет. Така ще видими кои са истинските приоритети на държавата ни. Информация можем да получим като сравним какви са относителните разходи за отделните сектори в сравнение със средните разходи в ЕС. Това е обективен критерий и макар да не е абсолютен, дава достатъчно информация за да се ориентира човек. Данните са на Евростат.
По разход за здравеопазване, като процент от брутния вътрешен продукт(БВП), страната ни се нарежда на едно от последните места в ЕС. При среден разход за целия ЕС от 7% за 2019 година, нашата държава предоставя 5% от БВП.

health exp

 

Подобна е картината в система на образование, където страната ни отделя 0,8% от БВП при средно 2,2% в ЕС. Така е и с разходите за пенсии – у нас те са 8% от БВП, при средно 11% в ЕС.
Човек може да си помисли, че това е защото сме най-бедната страна в ЕС. Може също да допусне, че подобни са съотношенията и за другите бюджетни разходи. Това наистина е така с изключение на разходите а администрацията като цяло и разходите за полицията и за съдебната власт.
Разходите за полиция през 2019 година са били 1.4% от БВП и по този показател страната ни е на първо място в ЕС, където средният разход е 0,9% от БВП.

police exp

 

Още по значима разлика ще видите, ако сравните разходите за съдебната власт. Средният разход за съдебната власт в ЕС е 0,3% от БВП. Разходът за съдебната власт в България е повече от два пъти по-висок - 0,7% от БВП. И по този показател сме на първо място в ЕС, далече пред всички останали.

judiciary exp

 

Гледайки тези данни би следвало да очакваме, че бидейки по-добре финансирани от другите сектори, съдебната власт и полицията работят по-добре от тях. Нещо повече, бидейки първи по разходи в ЕС, трябва да очакваме нашата полиция и съдебна власт да работят по-добре, отколкото работят същите структури в другите страни от ЕС.
Дали това е така всеки може да прецени. Всеки може да прецени също доколко основателни са претенциите на отделните сектори за повече пари.
Д-р Стойчо Кацаров


 

Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Коментари

0
Илиян Славчев
4 months ago
Не е толкова важно колко са парите! А за какво се харчат!
Например сектор Офталмология е на преразход!
1. Образователната програма е половинчата изостанала далеч във времето! Не се познават Основни страни от функцията на зрителния орган!
За това качество на образованието това е чисто разхищение на средства!
За да има един лекар знанията на най-обикновен кръжочник -любител на Офталмологията! и да стои в дупката на заблудите!
Like Like
0
Илиян Славчев
4 months ago
2. Особено неефективна дейност в сферата на Офталмологията! Извършват се операции без достатъчно добра подготовка, тъй като не се познават методиките чрез които грешките могат да се сведат до минимум! После пациента плаче и се реди на опашка с надеждата да му помогнат! Но вече е късно! И следват само разходи и преразходи! Без особен резултат! Докато на пациента му омръзне!
Освен да се хвалят с постиженията на техниката! Нищо друго не са направили!

Операция на живо!? Ако инженерите не бяха го направили! Какво щяха да показват?
Like Like

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up