Понеделник, Февруари 24, 2020

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) в сряда одобри ново лекарство за силно устойчива на лекарства туберкулоза, водеща инфекциозна причина за смърт в света.

Туберкулозата убива 1,6 милиона души годишно, около 500 000 от които страдат от резистентни на лекарства щамове на болестта.

 

Антибиотикът, наречен претоманид, е разработен от нестопанска група, наречена TB Alliance в момент, когато малко компании инвестират в скъпото и нерентабилно начинание за създаване на антибиотици от ново поколение.

Някои изследователи се надяват, че TB Alliance може да послужи като модел за разработване на антибиотични лекарства, тъй като здравните власти предупреждават за нарастващата опасност от резистентни към лекарства инфекции. Организацията на обединените нации предвижда, че такива инфекции могат да причинят 10 милиона смъртни случая всяка година до 2050 г., ако не се предприеме нищо.

"Можем да окажем огромно влияние върху живота на хората, които са засегнати, а също така да направим голяма крачка в крайна сметка към изкореняването на болест като туберкулоза", заяви Мел Спигелман, президент и изпълнителен директор на TB Alliance.

Лекарствените компании до голяма степен са се отказали от разработването на антибиотици, защото могат да струват над 1 милиард щатски долара, за да изнесат на пазара, но дават много по-малко приходи от лекарства за хронични състояния, като високо кръвно налягане и висок холестерол, или специализирани лекарства, които могат да пожънат стотици хиляди на долари повече приходи .Антибиотиците често са евтини и се приемат в продължение на дни или седмици, докато лекарства за рак и хронични заболявания се приемат месеци или години.

В New England Journal of Medicine този месец изследователи и лекари по инфекциозни болести твърдят, че сегашният модел за развитие на антибиотици е нарушен, особено защото малкото компании, които ги развиват, в крайна сметка се конкурират помежду си за разработване на лекарства за същите инфекции.

Вместо това те предлагат организации с нестопанска цел, включително TB Alliance, да поемат по-голяма роля, тъй като не са изправени пред натиск от акционерите да разработват лекарства, генериращи приходи.

Някои експерти казват, че правителствата трябва да се активизират и да предложат повече финансови стимули за компаниите. Подобни усилия на правителството на САЩ доведоха до увеличаване на развитието - 42 антибиотици са били в разработка през март 2019 г., в сравнение с шест през 2004 г., но много от лекарствата са били излишни или не са адресирали някои от най-належащите заплахи.

 

„Икономистите ни казаха и на други, че нестопанският модел не би бил адекватен, за да отговори на нуждите от здравия и възобновяем тръбопровод, от който се нуждаем в Америка“.

Моделът с нестопанска цел е обещаващ за пренебрегвани заболявания и тези, които засягат предимно жителите в по-бедните страни, каза Бушер.

"Няма пазар, който да продава [лекарство срещу туберкулоза], за да печели пари, така че е наложително НПО да предприеме това", каза Бушър. "Всеки напредък е добър напредък."
Всички одобрени през последното десетилетие антибиотици са имали разочароващи продажби, а Achaogen, компания, която е получила антибиотик, одобрен миналата година, е подадена в несъстоятелност през април.

Претоманид е част от схема за лечение с три лекарства срещу силно резистентни форми на туберкулоза и е третото одобрено от FDA противотуберкулезно лекарство от повече от 40 години.

TB Alliance заяви, че 95 от първите си 107 пациенти в клиничното си изпитване имат успешен резултат след шест месеца лечение с режима на три лекарства. Историческата успеваемост на лечението е 34 процента.

Резистентната на лекарства туберкулоза се лекува с безброй лекарства и може да изисква хиляди хапчета. Това е докладвано от повече от 120 страни, според Световната здравна организация.

Бактериалните инфекции развиват резистентност към антибиотиците, използвани срещу тях, което означава еднократно лечими инфекции, включително някои форми на туберкулоза, стават изключително трудни за лечение. Експертите предупреждават за настъпващата ера след антибиотици, при която много инфекции могат да станат нелечими.

TB Alliance заяви, че се надява одобрението на FDA да даде възможност на други страни, като Китай, Индия и Южна Африка, да оправят лекарството и да го предоставят на своите жители. Болестта е силно заразна и се разпространява чрез кашлица, кихане или дори говорене.

Източник: ScienceAlert

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up